Logo
Одштампајте ову страницу

Ниш добија регионални Фестивал “Театар на раскршћу” који почиње 11. марта

Оцените овај чланак
(3 гласова)

teattatjtajktkaПрви фестивал драме и позоришта балканског културног простора биће отворен 11. марта 2019. године у Нишу, представом Путујуће позориште Шопаловић, трајаће до 19. марта, уз осам представа такмичарског и две ревијалног карактера, обележиће га и трибине, предавања, изложбе, а биће додељен и низ награда стручног, новинарског i жирија публике.

 

На Дан Народног позоришта Ниш, 11. марта 2019. gодине, премијером представе “Путујуће позориште Шопаловић” у продукцији овог театра, по тексту Љубомира Симовића, а у режији Татјане Мандић Ригонат, почеће први фестивал драме и позоришта балканског културног простора “Театар на раскршћу”. Фестивал ће трајати до 19. Марта и на њему ће, уз осам представа такмичарског карактера, бити изведене и две представе у оквиру ревијалног програма.

 

Идеја о оснивању позоришног фестивала у Нишу постоји већ неколико деценија, али су се тек на почетку ове позоришне сезоне створили услови за реализацију овако значајног пројекта за позоришни живот читавог региона, и то уз пуну подршку и покровитељство Скупштине града Ниша као основача Народног позоришта Ниш.

 

„Театар на раскршћу” има за циљ афирмацију сличности и разлика кутлурног идентитета држава и народа који деле исти простор, као једини позоришни фестивал који на једном месту жели да окупи позоришну уметност балканског културног простора (намењен је позориштима из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније, Грчке, Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске).

 

У такмичарском делу фестивалског програма публика ће моћи да погледа следећих осам представа, од античке драме до савремених: "Kад би Сомбор био Холивуд" у извођењу Народног позоришта Сомбор, "We are born naked and the rest is...", копродукцију МЕС С-а и Сарајевског ратног театра, "Kапитал" Kраљевског позоришта Зетски дом са Цетиња, "Филоктет" ХНK Вараждин, "Балкански шпијун" Народног позоришта у Београду, "Вишњик" Театра "Иван Радоев" из бугарског града Плевена, "Фестен" Драмског театра из Скопља и "Сумрак богова" СНГ Марибор, док ће у част награђених бити изведена представа "Сарајево 1914. - Мали ми је овај гроб" у извођењу позоришне трупе "Арс Мориенди" из Солуна у Грчкој.

 

Чланови Програмског савета Фестивала су: театролог из Хрватске Дарко Лукић, македонски глумац Дејан Лилић, театролог из Ниша Дејан Петквић, нишки писац Дејан Стојиљковић, позоришни критичар Александар Милосављевић и управник Народног позоришта Спасоје Миловановић И председавајући, режисер из Београда Небојша Брадић.

" Програмски савет фестивала, Народно позориште Ниш и Град Ниш су се потрудили да на првом фестивалу „Театар на раскршћу“ окупе представе које су, свака на свој начин, узбудљиве. Свака од њих има другачију естетику, али тематизује исте или сличне проблеме који тиште све нас на овом културном простору, а то је један стални страх од нестанка грађанске мисли и препуштања стихији вођења оваквих или онаквих идеологија" - истакао је на конференцији за новинаре Спасоје Миловановић, директор Народног позоришта у Нишу и члан Програмског савета овог фестивала.

                                                      dkjfkdjfkdfjkd

 

Присећајући се да је пре 40 година у нишком Народном позоришту радио своју дипломску представу, Небојша Брадић, председник фестивалског Програмског одбора је нагласио да би сваки град у Србији требало да има свој позоришни фестивал, који би се профилисао у зависности од капацитета самог града. Брадић је подвукао да верује у то да ће пратећи програми, округли сто критике, промоције књига и позоришних часописа, а пре свега трибина “Театар Балкана, сарадња на раскршћу", фестивалу дати додатни значај, будући да је то прилика да се понуде различите платформе за дијалог стваралаца И могућност сарадње која би се кретала од размене програма И уметника И сусрета различитих генерација, до копродукција. Брадић верује да ће фестивал у Нишу својим првим кораком потврдити лествицу коју је поставио и да ће то наставити у едицијама које следе током наредних година.

 

Александар Милосављевић, позоришни критичар и члан Програмског савета оценио је фестивал као прилику да се позоришни ствараоци окупе не само да би препознали време о којем сведоче представе, већ и зато да би стекли важне информације о глумцима, редитељима, као И о избору тема и о начину на који се стварност рефлектује у позоришту. А на Балкану, као жили куцавици где се дешава све И свашта, позориште као рефлеx стварности је најбољи лакмус папир за препознавање пута којим нас води наша цивилизација, сматра Милосављевић.

 

"У времену у коме смо све више суочени са ужасом комерцијализације и последицама глобализације, можда ће размена искустава И сусрети овде бити прилика да једни друге подучимо и будемо охрабрени, јер нисмо сами у борби са свим бауцима са којима се суочавамо волећи позориште" – подвукао је Милосављевић, додајући: „На прву лопту могу да избројим пет цивилизација које су потекле са Балкана. Да ли на свету има раскрсница које могу да се похвале чињеницом да је са тог тла потекло пет цивилизација? И то озбиљних цивилизација, које и данас чине ову нашу западноевропску па и светску цивилизацију”.

 

Жири овогодишњег позоришног фестивала ће доделити 10 награда: за најбољу представу, режију, 4 глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјалну награду Фестивала. Чланови жирија су глумица Миа Беговић из Загреба , глумица Kатарина Kоцевска из Македоније, редитељ и амбасадор Црне Горе у Србије Бранислав Жага Мићуновић, редитељ и глумац Богдан Kостеа из Румуније и глумац Енвер Петровци из Приштине.

 

На фестивалу ће бити додељене и награде округлог стола критике, награда жирија публике и награде новинарског жирија.

 

Модератори округлог стола критике ће бити театролог Јелена Лужина из Скопља, драматург Филип Вујошевић из Београда, позоришни критичар Игор Бурић из Новог Сада, проф. др Миливоје Млађеновић из Сомбора, Александра Гловацки са Другог програма Радио Београда, Бојан Муњин из Загреба и Ненад Новаковић, управник Народног позоришта Републике Српске.

 

„За Град Ниш је веома важно да, поред бројних манифестација, добије међународни позоришни фестивал који ће окупити представнике балканског културног простора. Нишлије ће имати прилике да виде најбоље позоришне представе, најбоље глумце, најеминетније редитеље, костимографе и сценографе“, рекла је Јелена Митровски, градска већница за културу.

 

Дејан Петковић, театролог, нагласио је вишеструки значај овог фестивала за сам град Ниш, будући да се дешава после 132 године, колико траје овдашњи позоришни живот.

 

„Морам да се вратим на античко време када су Словени, долазећи на ово подручје, срушили један амфитеатар у Нишу. Ред је да ми сада узвратимо цивилизацијски, изградњом једног позоришта, не као зграде, јер је позориште много више од тога, већ да то буде једно ново раскршће одакле ћемо кренути у један нови културни идентитет“ – заложио се Петковић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 фебруар 2019 22:21
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Најновије од Негослава Станојевић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015