Logo
Одштампајте ову страницу

Велика италијанска изложба у Народном музеју

Оцените овај чланак
(2 гласова)

palataaridjiУ 2019. години када се навршава 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије, као и 10 година од успостављања стратешког партнерства између Рима и Београда, биће приређена ексклузивна италијанска изложба у Народном музеју под називом „Бернинијева школа и римски барок.

 

Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи“ која обухвата 55 значајних дела из Палате Киђи у Аричи, граду близу Рима.

 

Свечано отварање заказано је за 7. март, а изложба ће бити отворена до 26. маја. Изложба се организује и у години када Народни музеј обележава 175 година постојања.

 

Реч је о изузетно репрезентативној колекцији барокне уметности која представља Рим као главно седиште њеног ширења и Ђован Лоренца Бернинија као једног од најзначајних барокних уметника уопште. На изложби ће бити представљена дела барокних мајстора међу којима су Пјетро да Кортона, Боргоњоне, Салватор Роза, Ђовани Батиста Гаули, Кавалијер д’Арпино, Ђачинто Ђимињани, Матија Прети, Андреа Поцо, као и француски и фламански уметници који су боравили у Риму тога доба. Поред историјског, алегоријско-религиозног и митолошког сликарства, изложба нуди и примере различитих жанрова који су били омиљени клијентима тога доба: портрет, пејзаж и припремни нацрт за велике декоративне фреске. Колекција Палате у Аричи везана је за племићку породицу Киђи чије име носи, породицу банкара из Сијене која је била међу најзначајнијим у Риму у XVII веку, и у потпуности одсликава космополитску климу вечног града из тог периода.

 

Изложбу „Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дела из Палате Киђи у Аричи“ приредио је професор Франческо Петручи, конзерватор Палате Киђи у Аричи, а организовао Глоцал Пројецт у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Народним музејом у Београду. Изложба је реализована под покровитељством Амбасаде Републике Италије у Београду и Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије и општинске управе Ариче.

 

Изложбу је подржала Банка Интеза.

 

Прва италијанска изложба представљена у Народном музеју, који је тада носио назив Музеј кнеза Павла, одржана 1938. године, била је „Италијански портрет кроз векове“.

 

Сарадња Народног музеја са институцијама из Италије настављена је у годинама које су следиле кроз размене изложби, едукативне програме, позајмице експоната и друго.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 фебруар 2019 12:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015