Logo
Одштампајте ову страницу

Адлигат: Легат глумца Ивана Бекјарева

Оцените овај чланак
(5 гласова)

bekajrevvvvИван Бекјарев, један од најзначајнијих српских и југословенских глумаца поклонио је свој легат Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.

 

Ово удружење опрема посебну Позоришну собу на иницијативу новинарке Стеванке Чешљарев, која је посредовала и у случају легата Ивана Бекјарева. Потписан је уговор о легату а Бекјарев је одмах пребацио драгоцености из свог стана Адлигату.

 

Председник Адлигата, Виктор Лазић, каже: "Бекјарев нам је одмах поклонио неке од њему најдражих предмета. У Адлигату се већ налази његова диплома Факултета драмских уметности у Београду, Октобарска награда града Бегорада, плакете Златног ћурана, Земунска повељу за грађанске заслуге и још велики број награда, повеља и захвалница које је Бекјарев добијао претходних деценија. Адлигат је преузео и важан део глумчеве библиотеке, више од 130 књига са посветама између осталог Пере Зупца, Моме Димића, Милоша Шобајића, Виде Огњеновић, Драгослава Михаиловића, Мире Ступице, Радомира Путника..."

 

Грађа коју је Бекјарев до сада чувао у свом дому, имаће велики значај за проучавање историје српског позоришта и овог времена. Поред изванредне архивске грађе, десетине изузетно ретких позоришних плаката и обимне документације, ту су чак и оригинални костими и реквизити са представа, као на пример два костима са представе Егона Савина (режија) и Мирослава Момчиловића (текст) која је извођена широм Србије и света „Аутсајдери“ или „Београд на коленима“ које су носили током представе Иван Бекјарев и Предраг Ејдус поклоњена.

 

Нарочито је занимљива архивска грађа која обухвата и изванредну вишедеценијску преписку са студентима, чији један део неће бити доступан јавности за живота поклонодавца.

 

О Адлигату Бекјарев каже: „Ово што сам овде видео, не верујем да постоји игде у свету. Држава би морала да овај музеј подржи морално и материјално а Туристичка организација Београда би такође могла да помогне... Оно што је најважније, ова институција мора да се нађе на списку онога што сваки странац у Београду мора да обиђе. Музеји Адлигата су заиста фантастични и веома ми је драго да ће мој легат баш овде бити смештен.“

 

Иван Бекјарев, дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду, један је од најзначајнијих југословенских, односно српских глумаца, који се огледао са подједнаким успехом у свим жанровима и медијима. Одиграо је више од 150 улога у позоришту, од чега око 60 у Југословенском драмском позоришту, где је 33 године био члан и дугогодишњи првак. Као гост играо је главне улоге и у осталим београдским позориштима, као и у више позоришта у Србији.

 

Снимио је преко 50 филмова у бившој СФРЈ, Србији, Данској, Италији и др. За допринос филму добио је награду Југословенске кинотеке и изабран за члана Академије за филмску уметност и науку (АФУН).

 

Био је веома успешан радио и ТВ водитељ, а 1970. године рекао прво “Добар дан” на тада новом радију “Студио Б”. На Радио Београду “202” годинама је био аутор и водитељ култне емисије “Мислим на вас, мислите на мене”. Имао је и већи број својих шоу програма на разним телевизијама. Такође, играо је и певао главне улоге у многим кабареима и мјузиклима, оперетама и др.

 bejaksrer

Играо је и у великом броју ТВ драма и култних серија као „Бољи живот“, „Срећни људи“, где је остварио велику популарност комичним ликовима Курчубића и Деспотовића, као и у веома гледаним серијама „Отписани“, „Више од игре“, “Крај династије Обреновић”, „Горки плодови“ у којима је упечатљиво одиграо разноврсне веома сложене драмске улоге. Нарочито је упамћен у роли злогласносног управника нацистичког логора, Вујковића у серији „Бањица“ за коју је 1984. проглашен за ТВ личност године у Југославији. Добитник је многих најзначајних награда за глуму, као што су „Октобарска награда града Београда, награда за животно дело глумцу-комичару, „Нушићеви дани“ у Смедереву, два златна ћурана, као и златни ћуран за животно дело – „Дани комедије“ у Јагодини, , „Златни смијех“ – Дани сатире „Јазавца“ у Загребу. Победник је међународног Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну, 2 годишње награде Југословенског драмског позоришта и многих других.

 

Од оснивања је редовни професор глуме на Академији уметности у Београду, а глуму и јавни наступ, предавао је на још неким факултетима и академијама. Тренутно има своју школу глуме и јавног наступа, а глумом и режијом се и даље активно бави. Шеснаест година био је уметнички директор и селектор међународног Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну. Највише података о уметничком раду Ивана Бекјарева може се наћи у монографији „Иван Бекјарев“ коју је 2004. године издао Савез драмских уметника Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 02 март 2019 17:38
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015