Logo
Одштампајте ову страницу

Дневник ископавања Лепенског вира

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hristivoje

Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ поклоњен је оригинални дневник археолошких ископавања на Лепенском виру археолога Обрада Кујовића.

 

Ради се о првом ископавању на овом локалитету и уједно доказу да је управо Кујовић заједно са колегом Ивицом Костићем 30. августа 1960. године открио овај локалитет, да би касније саветима помогао Срејовићу да на истој локацији настави истраживања која су довела до великих открића.

 

Виктор Лазић, председник Адлигата каже: „У дневнику је, поред осталог, наведено: Податке дао Илија Петровић стар 73 године, родом из Бољетина, а има свој салаш поред локалитета Мала Ливадица. По његовом причању овде је неки стари град. Дакле, локалитет мештанима није био непознат. Код овако значајних открића, у свету се увек наводе и људи који су археологе до њих довели, па је тако чак познат дечак који је Картеру доносио воду и који се у Египту случајно саплео о место на којем је затим откривена Тутанкамонова гробница. Драго ми је да име старца Илије Петровића из Бољетина такође остане упамћено у историји.“

                                                   hristivoje667878

 

Дневник је поклонио Христивоје Павловић, архитекта и дугогодишњи истраживач културе Лепенског вира. Поред овог дневника прворазредног значаја, у архиви се налазе и дневници и извештаји са градње аутопута „Браство-јединство“ на деоници Ниш-Врање, пошто је Кујовић био археолог задужен за праћење изградње пута и заштити налазишта која се током градње пронађу. Ови дневници су изванредни не само зато што сведоче о посвећености археолога који настоји да сачува све што може за будуће генерације и стално је приморан да се договара са људима знатно мањег образовања и свести о историјском значају локалитета и предмета на које наилазе, него и зато што сведоче о озбиљности државе која је Кујића поставила да надгледа изградњу пута. Да озбиљност и труд нису били узалудни говори и то је је том приликом, у атару села Кошаница, недалеко од Лесковца, откривена римска некропола са спаљеним покојницима. На самом атупуту тада је Кујовић, уз помоћ омладинаца који су радили на изградњи, откопао 54 гроба.

 

„Професор Кујовић био је мој пријатељ, а пред смрт завештао ми је најдрагоценије што је имао – своју архиву. Оставио ми је важну документацију у аманет да је поклоним онима који ће умети да је цене и чувају“, каже Павловић.

 

Поред документације, Павловић је Адлигату поклонио и део пода куће из Лепенског вира за које кустоси тврде да је стар десет хиљада година, а у његовом поседу нашао се и комад „невидљивог“ авиона Ф 117А који је такође поклонио Адлигату.

 

Део славног авиона Ф 117А којег су обориле снаге југословенског противваздушне одбране 1999. године, Христивоје Павловић добио је на поклон од Радована Раше Цицовића, резервисте ракеташа у јединици која је оборила овај "невидљиви" авион, понос Америке и НАТО-а.

 

Виктор Лазић каже: „Две супротности, са два краја историје Србије, стигла су у Адлигат. Занимљиво је да су делове авиона после обарања разнели многи војници и сељани, да су део исекли на делиће и узимали као сувенире које сад чувају по кућама. Такође се и многе археолошке ископине, од великог значаја за српску културу, налазе по домовима наших сељака. Драго нам је да људи имају баш у нас поверења, да све то што су чували деценијама, а поједине породице и вековима, сада испливава и да те предмете поклањају за наш Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности. Ми отварамо посебне збирке зависно од материјала који добијамо, а ускоро ћемо отворити посебну Археолошку збирку, за коју је, иначе, важне донације учинио и покојни професор, академик, дугогодишњи потпредседник САНУ и члан Адлигата Никола Тасић.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 07 април 2019 21:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015