Logo
Одштампајте ову страницу

Кореански перформанс у Сава Центру: Мирис мастила

Оцените овај чланак
(2 гласова)

originallllllПоводом обележавања 30 година од успостављања дипломатских односа Србије и Кореје, први пут пред српском публиком синоћ у Сава центру наступили су најбољи корејски плесачи, чланови Националног плесног ансамбла Кореје (NDCK).

 

Њихов јединствени перформанс под називом „Мирис мастила” поклон је Амбасаде Републике Кореје грађанима Србије.

 

По кореографији Јун Сунг Ћу више од 50 плесача NDCK-а својим покретима симулирало је писање црним мастилом по папиру, обједињујући традиционални корејски плес и савремене мотиве у спектакуларној изведби.

 

Тема перформанса „Мирис мастила” базирана је на такозваној сагунђа филозофији - филозофији четири цвета. Орхидеја, бамбус, хризантема и цвет шљиве чест су мотив слика цртаних мастилом, а изведени су из Конфучијевих симбола који одражавају карактеристике учених људи.

 

Перформанс “Мирис Мастила” одише елеганцијом и лепотом покрета изведених из корејске традиције, повезујући префињени корејски традиционални плес са савременим мотивима. Кореографија Јун Сунг Ћу ( Иун Сунг-јоо) одржава дубину суптилних покрета у комбинацији с минималном стилизацијом уметничког директора Ћонг Ку-хо (Јунг Ку-хо).

 

Тематски фокус плеса базиран је на симболици Сагунђа (Сагуња), четири симболична цвета: орхидеја, бамбуса, хризантема и цвет шлјиве, и четири годишња доба којима ови цветови припадају, оставлјајући, кроз плесне покрете, утисак писања црним мастилом на папиру.

 

Перформанс “Мирис мастила” гостовао је на Хонг Конг Артс Фестивал и на Фестивал Les Nuits de Fourviere Лес Нуитс у Лиону и добио позитивне оцене француског магазина "Телерама" по коме "Мирис Мастила" представлја плес у савршеној хармонији, елеганцији и техничкој виртуозности.

 

Ако постоји корејски плесни комад који пружа тако очаравајуће визуелно искуство, то је онда “Мирис Мастила” који изводи више од 50 врхунских плесача пружајући могућност уживања у лаганим и пријатним покретима који одишу динамиком и софистицираношћу.

 

 

Ђивон Сол, друга секретарка амбасаде задужена за културу и економију најављујући овај догађај раније на конференцији за новинаре истакла је да је у питању традиционални корејски плес са модерним „додиром“, нека врста мешавине ова два утицаја.

 

"Тумачење традиционалног корејског плеса на модеран начин. Главна тема плеса јесу четири грациозне биљке, симболи племства у корејској историји – цвет шљиве, орхидеја, хризантема и бамбус, које представљају четири годишња доба", рекла је Сол за Данас и додала да ће публика том приликом искусити четири различите боје и укуса корејског традиционалног плеса.

 

Сол је, поред плесног перформанса, најавила и друге догађаје током ове године.

 

"Да бисмо обележили достигнућа и продубили наше односе припремили смо неколико догађаја. Овог месеца, поред плесног наступа „Мирис мастила“, планирамо и догађај који промовише корејску лепоту и козметику", најавила је Сол.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 23 април 2019 22:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015