Logo
Одштампајте ову страницу

Миксер фестивал 2019

Оцените овај чланак
(0 гласова)

miskerfeistival2019fdfdfdfКултурна организација Миксер 2019. године представља своје јубиларно, десето издање Миксер фестивала на новој локацији на Доњем Дорћолу, од 24-26. маја.

 

 

„Циркулиши!“ – слоган јубиларног фестивала који се после годину дана паузе враћа на регионалну сцену – на језгровит начин симболизује стратешко партнерство са Програмом Уједињених нација за развој – УНДП Serbia на покретању Платформе за циркуларну економију у Србији која ће отворити ново поглавље у умрежавању културног, креативног и ИТ сектора са стручњацима за одрживи развој.

 

Снажно окренут будућности, фестивал ће бити посвећен темама одрживог развоја и циркуларне економије, као новој култури живота и рада. Седамдесет два сата непрекидног дијалога између уметника, дизајнера, ИТ експерата, урбаниста, еколога, иновативних компанија, али и младих талената и студената, имаће заједнички именитељ у представљању модела за креирање лепше, хуманије будућности.

 

Једна од главних локација десетог Миксер фестивала - Музеј науке и технике у Скендербеговој улици где је далеке 1893. пуштена у рад прва електрична централа у Београду за јавну расвету и трамваје - снажно симболише програмски концепт посвећен иновацијама које унапређују квалитет живота свих грађана. Програми фестивала одвијаће се и на осталим тачкама урбане културе доњег Дорћола, чинећи овај кварт креативним епицентром Београда, са више од 500 учесника кроз 9 програмских целина, међу којима су велика међународна конференција “Shift“, радионица “Циркулатон”, Смотра иновација “Innovation Expo“, Дизајн зона, CirculArt, Храна за будућност, Еко базар, Миксер кидс хaб и музички програм који ће се одржават на отвореној сцени Дорћол Плаца.

 

Конференција „Shift“

 

Срце фестивала чини велика међународна конференција “Shift” која ће окупити неке од најзначајнијих домаћих и европских експерата, заговорника и мотиватора промене друштва ка одрживој и циркуларној култури, али и представнике свих релевантних домаћих институција које би овом темом требало да се баве у Србији. Спремни да своја богата искуства размене са колегама са Балкана кроз предавања, дискусије и радионице, на Shift конференцији говориће светски признати иноватор Гинтер Паули (Гунтер Паули) из Белгије – члан Римског клуба и аутор концепта Плаве економије, Ладеја Година Кошир - покретачка снага кружне економије Словеније, централне и источнеј Европе, Кари Харлеви - директор одсека за циркуларну економију Фонда за будућност Финске - СИТРА, Мишела а Магаш - европска Иноваторка године 2017, оснивачица и директорка британског фествала TechMusic, Тјаша Фицко, заменица градоначелника Љубљане заслужна за пројекат Љубљана Зелена престоница Европе 2016, али и изненађење „Shift-а – Антоније Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, овога пута у улози еколошког активисте и модератора разговора са Гинтером Паулијем, што гарантује изузетно занимљив дијалог на фестивалу.

 

У оквиру експо зоне фестивала, на Сајму иновација који ће се одвијати на површини од 3000 м2 у дворишту Музеја науке и технике, представиће се иноватори, компаније, организације цивилног друштва и зелени страртап-и својим инспиративним решењима заштите животне средине, од дизајна еко производа и материјала, савремених решења за пољопривреду и пошумљавање, преко иновативне употребе отпада - рециклаже, рационалног коришћења ресурса воде, обновљивих извора енергије, до дигитализације попут смарт сити решења, роботике, паметних возила, и других иновација у свакодневном животу и раду.

 

Миксер наставља своју традицију “отворених врата” за младе таленте из креативних области и већ деценију уназад представља полигон за прве професионалне кораке најталентованијих младих дизајнера и мултидисциплинарних уметника.

 

Дизајн и циркуларна филозофија

 

Никада импресивнији жири селекције „Младих балканских дизајнера“ који предводи један од највећих немачких и светских индустријских дизајнера данашњице, Константин Грчић, враћа Миксер свом органском упоришту – дизајну. Први пут ћемо на једном месту видети прототипове младих дизајнера из целе регије који су инспирисани циркуларном филозофијом. Од 38 победничких радова изабраних у оштрој конкуренцији, 12 је из Србије.

 

Миксерова уметничка платформа Black Box ове године пред младе уметнике поставља нови изазов под слоганом “Мртва природа”, и пружа простор за њихову личну рефлексију будућности, очекивања и наде. Да ли као цивилизација имамо перспективу? Да ли нас чека стварност из Аутостоперског водича, Обојени програм или смо жилавии и прилагодљиви у климатском и еколошком хаосу?

 

Изненађење и иновације неће изостати ни у музичком делу програма Миксер фестивала - Бела Техника ће управо на јубиларном Миксеру премијерно извести свој концерт првенац 25.маја на Дорћол Плацу. После вишедеценијске сарадње у оквиру групе Дарквуд Даб, Бојан Дробац Бамби и Милорад Ристић Мики основали су бенд Бела Техника. Када се бенду као вокал придружила Катарина Јовановић,истинска звезда европских оперских сцена, настала је потпуно нова и оригинална музичка енергија! Бела Техника је 13. марта објавила свој први албум “Section“, , који критике описују као најбољи регионални албум клупске музике.

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ

 


Последњи пут измењено субота, 27 април 2019 14:55
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015