Logo
Одштампајте ову страницу

Представљање студије: "Археологија смрти. Ка разумевању старог Египта"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

arhelogj111У Атријуму Народне библиотеке Србије, 14. јуна у 19 сати биће представљена капитална студија "Археологија смрти. Ка разумевању старог Египта" - Бранислава Анђелковића, у издању Архипелага. Током вечери, емитоваће се илустративни материјал из књиге.



Говориће: конзул Иман Белах Гатвари, шеф Одељења за културу Амбасаде Арапске Републике Египат у Србији, доц. др Младен Томорад, Свеучилиште у Загребу, проф. др Бранислав Анђелковић, Филозофски факултет Универзитета у Београду, Гојко Божовић, главни уредник Архипелага.

Капитално дело савремене српске археологије, књига др Бранислава Анђелковића "Археологија смрти: ка разумевању старог Египта", објављена недавно у издању Архипелага, упознаје нас са најновијим сазнањима у овој области. Аутор је у поменутој студији спојио своје бављење археологијом прединастичког и ранодинастичког периода Египта (посебно Накада културом) сa проучавањима династичких налаза и Несмина (Београдске мумије). Другим речима, у књизи је обухваћен велики распон од почетака трагања за бесмртношћу до „маркетинга вечног живота” и легата древног Египта. Монографија је богата и дигресијама у вези са археолошком теоријом, преисторијом ратовања, библијском археологијом, али и огромним бројем информација – које су саме по себи често прави археолошки „детективски романи” – и изискују студиозно и посвећено читање.

Бранислав Анђелковић (Београд, 1961) дипломирао је, магистрирао и докторирао на Одељењу за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, на коме предаје од 1990. године. Антропологију је слушао 1998. на Универзитету Илиноиса у Чикагу, од када датира и његова сарадња са чикашким Оријенталним институтом. Сем бројних ископавања – у Србији и на Блиском истоку – научних радова и учешћа на међународним конгресима, предавао је по позиву 2009. на Универзитету Јејл.

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ


Последњи пут измењено среда, 12 јун 2019 12:31
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015