Logo
Одштампајте ову страницу

Први у свету концерт са мобилним телефонима у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dfkjkfjdkfjdkioioio898989Први у свету концерт са мобилним телефонима биће премијерно изведен у Београду, у дворани Београдске филхармоније, 27. јуна 2019. године у 20 часова, под називом PHONES:ON - new music with smartphones.

 

Улаз је бесплатан, уз претходну резервацију карата.

 

Овај оригиналан, занимљив и интерактиван шоу представиће нам премијере композиција и звучних инсталација, чувених домаћих и страних композитора. Концерт је јединствен у свету по томе што дела случајно могу, или намерно траже да се изводе уз различите начине употребе паметних мобилних телефона.

 

Тако телефони служе као извор звука, приказују ноте, шаљу и добијају упутства, диригују, свирају, осветљавају лица извођача, фотографишу, приказују видео садржај и користе различите апликације. Публика такође учествује у наступу, током одређених композиција, служећи се својим телефонима и пратећи упутства са сцене.

 

Аутор и иницијатор пројекта, Маја Боснић, композитор из Београда, већ трећу годину активно истражује могућности употребе паметних телефона у току музичког извођења на сцени. До сада је написала две композиције за музичаре са телефонима и мобилним апликацијама, изведене на фестивалима нове музике у Дармштату и Грацу, као и један интерактивни перформанс за публику са паметним телефонима, премијерно изведен на фестиалу ЦТМ у Берлину почетком ове године.

 

Поред њених композиција, на програму PHONES:ON концерта су још композиције Џенифер Волш (Ирска), Јоханеса Крајдлера (Немачка), Давида Хелбиха (Немачка/Белгија), Андреје Андрића (Србија/Данска) и 4/phones колектива – интернационалне групе уметника, чији су чланови Маја Боснић (Србија), Хуан Олаја (Колумбија), Јустина Стасиовска (Пољска), Хасан Машни (Палестина) и Томи Херсета (Индонезија).

 

За продукцију овог јединственог концерта, формиран је ансмабл од шест професионалних музичара са дугогодишњим искуством у извођењу савремене музике, а међу којима су: Јелена Вујновић (флаута), Јован Савић (труба), Маја Боснић (клавир), Бранко Џиновић (хармоника), Тамара Маринковић Томић (виола), Бобан Стошић (контрабас), као и Арсеније Савић (лаптоп). Препознавши историјски значај и иновативност пројекта, Београдска филхармонија се одлучила да пружи подршку и угости PHONES:ON – концерт у својој дворани.

 

Пројекат PHONES:ON је поред подршке Београдске филхармоније и СОКОЈ-а, добио и главну подршку од компаније Вип мобиле.

PHONES:ON – нова музика са паметним телефонима представља нов модел музичког стваралаштва, који помаже у популаризацији савремене уметничке музике, развоју нове публике и унапређењу савремене музичке сцене Србије.

 

Премијерно извођење биће изведено у Београду у дворани Београдске филхармоније, 27. јуна 2019. године, након чега ће почети турнеја унутар Србије, затим по земљама региона, Балкана и коначно целе Европе.

 

Бесплатне карте за концерт PHONES:ON могу се добити слањем пријаве на мејл извођача: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Више информација је на сајту пројекта.

 

Извор: Кућа добрих вести/Прес УНС


Последњи пут измењено уторак, 25 јун 2019 10:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015