Logo
Одштампајте ову страницу

„Башта фест“ од 4. до 7. јула у Бајиној Башти

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bastfialalamam4545454Интернационални фестивал кратког играног филма „Башта фест“, шести по реду, биће одржан од 4. до 7. јула у Бајиној Башти.

 

Селектор фестивала Никола Љуца, у сарадњи са уметничком директорком Мајом Шушом, изабрао је за такмичарски програм 24 филмова из 18 земаља, од тога четири домаћа.

 

Публика ће имати прилику да види филмове из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, БиХ, Данске, Шведске, Пољске, Аустрије, Француске, САД, Канаде, Белгије, Грчке, Италије, Ирана, Холандије и Исланда, а оно на шта је тим фестивала нарочито поносан је то што седам редитељки потписује филмове, као и да је пет наслова из региона.

 

„Башта фест“ се сваке године традиционално затвара филмовима домаћих младих аутора, а овога пута то је дебитантско дугометражно остварење младог редитеља Рашка Миљковића „Злогоње“.

 

Поред главног такмичарског, едукативног, музичког и дечјег програма, у оквиру овогодишњег фестивалског издања, уз подршку Филмског центра Србије, уводи се нови „Индустрy програм“ у форми бесплатне радионице за презентацију пројекта младих филмских редитељ из Србије.

 

Менторка програма је сценаристкиња и продуценткиња Мина Ђукић, а аутор најбољег пројекта биће награђен са 500 евра за почетак рада на свом остварењу.

 

Награде „Башта феста“ додељују се за најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), за најбољи сценарио (Златна инспирација) и за најбољи сниматељски рад (Златна визуализација).

 

Будући да има намеру да подстиче свест о овој регији и пре свега креативном улагању у Бајину Башту, „Башта фест“ додељује и награду „Баш та част“, појединцу или иницијативи коју сматра значајном.

 

Жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште такође додељује своју награду за најбољи филм.

 

Током протеких пет година „Башта фест“ је постао тачка сусрета студената, младих филмских аутора из читавог света, глумаца из земље и региона, међу којима су били и Драган Бјелогрлић, Хана Селимовић, Милан Марић, Славен Дошло и Марко Јанкетић.

 

Улаз на све програме фестивала је бесплатан.

 

Излети, пикник, журке у паркићу....

 

У току дана, гости се воде на излете, на којима је број ограничен, али се можете прикључити у суботу 6.07. на пикнику на језеру Заовине.

 

Вечерњи, филмски програм, почиње у парку “Борићи” у 21 час (са изузетком отварања и затварања, које почиње у 20:30х. Крај фестивала који подразумева ревијалну пројекцију и доделу награда одржава се на језеру Перућац, при чему за публику постоји организован аутобуски превоз до тамо и назад; у 19:30х испред биоскопа «Влаја» у центру града. Такође, у петак 05.07. установиће се нови опен ер у центру града на Тргу „Душана Јерковића“ где можете погледати ревијални филмски програм фестивала Пољска у фокусу, представљање Схорт Њавес Филм Фестивала из Познана, Пољске, као и један српско-словеначки филм настао у нашој продукцији и сарадњи општина Кршко (Словенија) и Бајина Башта.

 

Журке почињу у парку “Борићи” тик по завршетку пројекција, дакле у поноћ и трају до пола четири ујутро. Будући да плакат са филмским програмо садржи детаљан распоред пројекција, као и трајање сваког филмског блока, подстичемо вас да у њему пронађете наслове који вас занимају и придружите се на столицама или на трави. Све пројекције завршавају се око поноћи и тада почиње музички програм који се одржава у парку “Борићи”, тик поред биоскопа на отвореном.

 

Плакат са именима извођача и диџејева, као и распоред по данима, можете такође пронаћи на сајту.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Башта фест

 


Последњи пут измењено субота, 29 јун 2019 16:15
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015