Logo
Одштампајте ову страницу

Лето у Сервантесу у знаку Макса Ауба

Оцените овај чланак
(1 Глас)

povratakmaksaСпајајући врхунску књижевност и револуционарну, како личну тако и политичку борбу за слободу, нова изложба Института Сервантес, која ће бити отворена 10. јула у 19 часова у галерији Института, представиће београдској публици лик и дело по много чему јединственог Макса Ауба.

 

Невероватна животна прича Макса Ауба овог лета послужиће као инспирација свим љубитељима хиспанске културе, борцима за једнакост и људска права, заљубљеницима у писану реч, авантуристима... Изложба названа „Повратак Максу Аубу“, која ће од 10. јула до 12. септембра бити постављена у галерији Института Сервантес, упознаће публику са овим ствараоцем који данас важи за једну од кључних шпанских фигура XX века.

 

Аубов живот збиља је сплет невероватних околности, али и револуционарних идеја и храбрих речи, које су га коштале слободе. Након завршене средње школе првобитно је кренуо очевим стопама, радећи као продавац бижутерије. Међутим, коју годину касније добија премију на лутрији, путује у Мадрид и открива фасцинантан књижевни свет. Објавио је низ романа (Затворено поље, Географија, Луис Алварес Петрења, Зелена приповест…), збирке песама (Свакидашње песме, А…), драмска дела (Нарцис, Нецелокупна драмска дела…), а уређивао је и неколико часописа. Његово Затворено поље сматра се једним од најбољих шпанских романа XX века.

 

Врло рано се прикључио Шпанској социјалистичкој радничкој партији, док је његова чланска карта Алијансе писаца антифашиста за одбрану културе издата под редним бројем 3. Осим тога, у Паризу је радио као културни аташе у Амбасади Шпаније у Француској, а координирао је Павиљон Републике Шпаније на Светској изложби у Паризу на којој Пикасо излаже Гернику. Са Андреом Малроом сарађивао је на снимању филма Теруелске планине, за драмски текст Затвор добио је Националну позоришну награду Мексика, а један од његових пријатеља био је и чувени филмски стваралац Луис Буњуел.

 

Нажалост, због својих политичких идеја Ауб је био хапшен, затваран и одвођен у концентрационе логоре, да би на слободу био пуштен захваљујући залагању мексичког конзула након чега бива принуђен да напусти Шпанију. Његове адресе потом се се смењују, од Мексика до Кубе преко повремених долазака у Европу, али не и у родну Шпанију. Тачније, тадашње шпанске власти нису му дозволиле да се врати у земљу чак ни када су му преминули родитељи.

 

Изложба „Повратак Максу Аубу“ представља хронолошку и панорамску шетњу кроз његов стваралачки рад, пружајући омаж једном од најважнијих представника књижевности на шпанском језику.

 

Радно време галерије Института Сервантес је од 10 до 21 сат, а улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 09 јул 2019 13:02
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015