Logo
Одштампајте ову страницу

Бићу најбољи фрулаш

Оцените овај чланак
(1 Глас)

frulas-uvodnaИВАЊИЦА - "Бићу најбољи фрулаш", поручује Лука Ђоновић, 11-годишњи мали мајстор свирања фруле из основне школе "Сретен Лазаревић" у Prilikama koд Ивањице, који већ пуне три године мами осмехе на лице сваком ко бар и на тренутак чује његову мајсторију свирања на овом традиционалном инструменту.

Још као малишан, Лука је волео музику. Почео је са хармоником, касније се бавио фолклором, а сада има велики број награда и признања из целе земље за свирање фруле.

На питање интернет новина "Кућа добрих вести" о томе када и где је први пут узео фрулу,  Лука каже да је то било у школи, тачније на једној школској приредби. "Пошто сам се бавио фолклором, у једној тачки имао сам улогу чобанина који свира фрулу. Касније, на једној свадби, видео сам Сашу Милованчевића, и свидело ми се како он свира. Тог дана сам рекао тати да и ја желим да свирам исти инструмент, наравно, подржао ме је и нашао ми професора. Од тада, ја се не одвајам од фруле.

"Искрено не знам", одговара он на наше питање о томе откуда толика љубав према фрули. "Највише ми се свиђа звук, а по причама тате, схватио сам да је то део наше традиције. Можда највише због тога".

Лука додаје да је учествовао на великом броју такмичења. "У Косјерићу, где је било предтакмичење пред Прислоницу, освојио сам 3. место, а на још једном такмичењу у бањи Трепчи освојио сам прво место. Касније, на главном такмичењу у Прислоници, освојио сам треће место. По мени једно од омиљенијих такмичења, било је у „Шљивику“, где сам сам стигао до полуфинала".

На наше питање - докле жели да "догура" са фрулом, мали виртуоз поручује - "до најбољег фрулаша!".

Док друга деца играју игрице на компјутеру, Лука свира и томе дневно посвећује сат и по, до два, што зависи од неких такмичења на којима треба да учествује.

Лука истиче да има част да свира са најбољим учеником Боре Дугића у Горњем Милановцу, Ненадом Станкићем. "Путујем код њега сваки викенд и надам се добрим резултатима".

На питање какав би савет дао свим младим талентима, било у области музике, или нечег другог Лука Ђоновић им поручује да буду упорни и да верују у себе. Вежбањем се, према његовом мишљењу, све постиже.

Родитељи су му велика подршка. Мајка не крије емоције пред свако такмичење, и како каже верује у свог сина и увек ће бити ту за њега.
Када нам је рекао да ће да се бави фрулом, у први мах били смо изненађени. Ипак је то редак инструмент, али временом смо прихватили. Оно што ја мислим јесте да ако жели да постане најбољи фрулаш, мора доста да ради, да вежба, без тога, слабе су му шансе, рекла је Драгана Ђоновић, мајка овог малишана.
Када смо Луку питали шта очекује у будућности она је, самоуверено рекао да жели да буде најбољи фрулаш. С обзиром на резултате и то како свира, не сумњамо у то, ни најмање.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 16 мај 2012 02:51
Иван Зечевић

новинар Ивањичких новости, сарадник Ивањичког радија, укратко, дописник из Ивањице. Има 18 година, не баш великог искуства, али јаку жељу да истраје у овоме. Добио је до сада много похвала за своје новинарске првенце, што од познатих новинара, што од новинара на локалу.

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015