Logo
Одштампајте ову страницу

Више од 79 одсто грађана Србије говори најмање један страни језик

Оцените овај чланак
(1 Глас)

CIAOВише од 79 одсто грађана Србије говори најмање један страни језик, резултати су Еуростатовог истраживања о познавању страних језика, а према мишљењу стручњака из шведског Транскома оваква статистика је значајна јер указује на могућности за развој и позиционирање Србије на међународном тржишту.

 

Из Транскома напомињу да се у Србији, као и у већини земаља Европске уније, страни језик учи од првог разреда основне школе и да је то у складу са промоцијом вишејезичности као једне од најважнијих вештина савременог доба.

 

„Еуростатови подаци су показали да је Србија изнад просека Европске уније у којој 64,6 одсто грађана говори макар један страни језик и то је био значајан податак кад је Трансцом одлучивао о проширењу пословања у Србији. Додатно, језички смерови на српским факултетима су врло цењени у свету што потврђује и чињеница да је Филолошки факултет Универзитета у Београду прошле године рангиран међу 250 најбољих факултета на којима се изучавају језици, а које бира агенција специјализована за образовањеˮ, објашњава Изабела Гајевска, менаџер за регрутацију за подручје Европе, у шведској компанији Трансцом која своја представништва има у Београду и Новом Саду.

 

Најзаступљенији страни језик у Србији је енглески, а на глобалној листи земаља на којој је рангирано познавање енглеског као другог језика – EF English Proficiency Index, Србија заузима 18. место међу 88 држава.

 

                            LENGVIG

„Сви смо свесни да су употреба компјутера, интернета, мобилних телефона и дигитализација уопште утицали на експанзију енглеског која није заобишла ни Србију. Међутим, постоје и други језици на које треба обратити пажњу, а на чији значај утичу бројни економски, политички и социјални параметри. На пример, због све већег удела у пословној и културној сфери и чињенице да се говори на четири континента, очекује се да ће у будућности расти потражња за шпанским језиком. Такође, не треба занемарити значај немачког, француског, руског, али ни азијских језикаˮ, напомиње Гајевска и истиче да је познавање страних језика већ сад потребно у скоро свим индустријама од финансијске, преко модне до медијске.

 

Изабела Гајевска закључује да је знање страног језика често предност приликом запошљавања: „Знање макар једног језика посебно је значајно за нове послове настале током четврте индустријске револуције и олакшава проналажење посла на глобалном тржишту које је прилично повезано. О томе колика је улога страних језика данас, сведочи и чињеница да је УНЕСКО 21. век прогласио временом полиглота.ˮ

 

Шведски Транском запошљава 27000 специјалиста за корисничко искуство у 50 контактних центара заступљених у 20 држава, а његови стручњаци свакодневно сарађују са 1,5 милиона корисника. Своје прво представништво у Србији Транском је отворио у Београду 2014. године, а од 2018. године послује и у Новом Саду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 август 2019 12:33
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015