Logo
Одштампајте ову страницу

Српски стрип-аутори гости Херцегновског стрип фестивала

Оцените овај чланак
(1 Глас)

STIPДвојица изузетних уметника са простора бивше Југославије – Леонид Пилиповић алиас Пункерстеин (Punkerstein) из Србије и Стјепан Штеф Бартолић из Хрватске заокружују листу специјалних гостију овогодишњег 13. издања Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који ће се одржати од 6. до 11. септембра на више локација у Херцег Новом у Црној Гори.

 

Листу специјалних гостију поред њих чине – Аргентинац, легенда стрип стваралаштва Енриqуе Брецциа; британски трио сјајних уметника Rufus Dayglo, Boo Cook и Simon Davis; Италијани Vanessa Belardo, Pasquale del Vecchio, Andrea di Vito и Mario Alberti, те Шпанци Раул Ален и Јавиер Фернандес.

 

Они ће предводити импресивну уметничку армију од више од 50 стваралаца који ће боравити у Херцег Новом у септембру, а међу којима и редовни гости из Србије – Алекса Гајић, Мирко Чолак, Стеван Субић, Драгана Купрешанин, Владимир Весовић, као и инострани стрип-цртачи Њиллиам Симпсон, Валтер Вентури, Валтер Троно, Антонио Луци, Тихомир Тикулин и Изток Ситар. Гости фестивала, као и претходне године биће представници и Нова Фестивала из Панчева.

 

Уз подсећање да је 2019. година препуна значајних јубилеја из света стрипа, овогодишње издање ХСФ-а ће бити у знаку обележавања тих круцијалних историјских момената, попут 90 година од изласка Тин Тина, 80 година Бетмена, 60 година Астерикса, 50 година Алана Форда и 50 година најпознатијег балканског стрипа Дикан. У том контексту предавања ће држати легенда овдашњег стрип стваралаштва, аутор Дикана, Лазар Средановић, сјајни црногорски теоретичар стрипа Лука Ракојевић, те познати стрип зналци Морено Буратини, Изток Ситар, Владимир Весовић, Милко Пеко, Зоран Стефановић (Срб), Филип Андроник и многи други. Предавања која ће се одржавати у херцегновским школама и на устаљеним ХСФ локацијама, поред изложби, цртања за фанове, уметничких радионица, концерата и познатих ХСФ журки, део су целодневног програма којим је испуњено свих шест дана херцегновске светковине посвећене деветој уметности, и сви догађаји су потпуно бесплатни за посетиоце.

 

Наравно, ХСФ не би био један од најјачих фестивала у овом делу Европе да не припрема сваке године и по неко врхунско изненађење, па се тако спрема нешто и за ово издање ХСФ-а, а ускоро ће бити објављен и списак врхунских музичких стваралаца, који ће бити део 13. издања херцегновске манифестације посвећене деветој уметности.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 август 2019 14:12
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015