Logo
Одштампајте ову страницу

Јавни наступ и трема: Како да је не прогласите непријатељем?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

strestremammmamamИстраживања која су настојала да рангирају људске страхове указују на то да је страх од јавног наступа по свом интензитету изразитији од страха од смрти. Људи после лошег јавног наступа тешко живе са срамотом због грешака или пропуста које су направили. Са друге стране, „када умремо, нема после“.

 

Рационално размишљање

 

Како бисмо савладали трему уочи јавног наступа, важно је да изградимо адекватан и реалан став уочи презентовања. Под реалним ставом подразумевамо идеју да будете то што јесте и да не захтевате од себе да будете савршен и спонтан говорник. Спонтаност и аутентичност у презентовању стичу се искуством и у реду је себи дозволити да учите на грешкама док се крећете ка презентовању каквом тежите.

 

Трема као савезник

 

Иако се чини да је логичан циљ „изборити се“ са тремом, важно је прихватити је као саставни део сваког јавног наступа. Наиме, позитивна трема је знак да је наш организам у стању приправности и на опрезу што нам помаже да водимо рачуна о свим аспектима презентовања и да се вешто носимо са питањима публике. Проблем настаје не зато што имамо примарну тј. позитивну трему већ зато што је проглашавамо непријатељем и покушавамо да је сузбијемо и исконтролишемо. На тај начин, захтевом да не смемо осећати трему и да је морамо сузбити, стварамо секундарни проблем – трему поводом треме тј. саботирајућу трему.

 

Попут живог блата у које упаднемо и борећи се против њега тонемо дубље, борба против треме нас омета и још више погоршава стање. Као и у живом блату, једини начин да испливамо на површину је да успоставимо контакт са блатом тј. у овом случају са тремом, дозволимо да је она ту и путем прихватања испливамо на површину и сконцентришемо се на оно што говоримо. Није проблем трема сама по себи, већ исцрпљујућа борба да је уклонимо која нам не дозвољава да се сконцентришемо на оно што говоримо.

 

Извор: Bizlife


Последњи пут измењено недеља, 01 септембар 2019 23:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015