Кућа Добрих Вести

Login

Здравље асова у првом плану

Оцените овај чланак
(0 гласова)

seminarlekarasportskemedicineБЕОГРАД - Министар омладине и спорта Србије Алиса Марић отворила је у сали хотела „Зира„ у Београду међународни семинар лекара спортске медицине, који организују Олимпијски комитет Србије и Републички завод за спорт у сарадњи са Фондом спорта и олимпизма,  а у оквиру програма „Олимпијска солидарност“ Међународног олимпијског комитета (МОК). Семинар „Најбоље праксе праћења здравственог стања врхунског спортисте“ ће трајати до 3. новембра. Отварању су присуствовали и Предраг Манојловић генерални секретар ЕНГСО, Ђорђе Вишацаки генерални секретар ОК Србије и друге угледне званице.


- Веома је важно да врхунским спортистима обезбедимо и квалитетну здравствену заштиту и да бринемо о њиховом здрављу, јер су они и најбољи амбасадори Србије у свету. Сигурна сма да ће још бољем раду наших стручњака допринети и искуства и нова знања стечена на овом семинару. Медицински радници који брину о здрављу спортиста не стоје  под рефлекторима заједно са добитницима медаља, њихова имена ретко знамо, а они су, заправо, истински хероји из сенке - рекла је Алиса  Марић.
Учеснике и угледне госте поздравили су и Владе Дивац председник ОК Србије, професор др Драган Радовановић председник Здравствене комисије ОКС, др Сања Мазић  помоћник дирекотора Републичког завода за спорт и Ола Ронсен шеф медицинског тима НОК Норвешке.
Овај семинар је један од најзначајнијих европских семинара у области медицине спорта у овој години. На семинару ће поред домаћих предавача, учествовати и 16 експерата из иностранства међу којима су и директор италијанског Института за спортску медицину и науку проф. Антонио Пелициа, директор спортских наука италијанског Института за спортску медицину и науку  проф. Марчело Фаина, председник медицинске комисије ОК Турске и генерални секретар Европске федерације удружења спортске медицине (ЕФСМА) проф. Емин Ерген, шеф медицинског тима норвешког олимпијског тима Ола Ронсен и други.
На семинаруи ће се разматрати теме везане за најсавременије методе физикалне терапије и рехабилитације спортских повреда, предтакмичарски преглед и здравствени проблеми врхунских спортиста, као што су кардиоваскуларни проблеми и изненадна срчана смрт, астма изазвана напором, дијабетес код спортиста и психолошка припрема.


Последњи пут измењено среда, 31 октобар 2012 12:25
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија