Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал савременог плеса и перформанса

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pigleleleleДванаести по реду Конденз - фестивал савременог плеса и перформанса, одржаће се од 23. октобра до 4. новембра на више локација у Београду у организацији Станице - Сервиса за савремени плес.

 

Овогодишњи програм у фокус интересовања ставља неколико кључних тема, обрађених кроз перформансе, презентације, предавања и разговоре. Фестивал ће, 23. октобра у 20 сати у Културном центру Град, отворити представа “Ефемерне конфесије – сонгови о декаденцији, кризи очинства и алкохолу”, пост-кабаретски музички игроказ који се опире канонима, категоријама, шаблонима и патернима.

 

Шта је актуелно у свету перфоманса на најутицајнијој савременој плесној сцени на свету? Које су то скорашње а које будуће плесне иницијативе у Њујорку? Један од циљева овогодишњег програмског концепта Конденза јесте представљање њујоршке савремене плесне сцене, те ће на ова и друга слична питања одговорити Лидија Бел, програмска директорка и кустоскиња у организацији Danspace Project, кроз предавање “Разгледница из Њујорка” у Оставинској галерији, заказано за 27. октобар у 17,30 часова.

 

Истог дана од 20 сати у БИТЕФ-у на програму је њујоршка плесна представа “Yугославиа”, Мариане Валенсије, која истражује теме трансмисије, превода, релација, близине и мешања из различитих углова посматраних анегдотских, историјских, чудних и опсервацијских текстова.

 

Такође, Ана Јаневски, кустоскиња Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку, одржаће два предавања: 2. новембра у 12х у Салону Музеја савремене уметности и 3. новембра у 19 часова у Магацину на тему музеализације плеса и перформанса, као и о музејском контексту за продукцију, проучавање и чување плеса и перформанса као нематеријалног наслеђа.

 

Једна од тема у фокусу овогодишњег Конденза је питање радних односа и женског рада, које ће бити обрађено кроз низ презентација, разговора и представа - “Нећу дуго остати овде” Иде Даниел (ЦЗКД, 2. новембар у 20 часова), “Изван радног времена” Дејана Срхоја (Оставинска галерија, 2. новембар у 17 часова), као и кроз јавно слушање аудио перформанса “Радови на сцени” (Оставинска галерија, 29. октобар у 18 часова), националне поставке Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године.

 

partizani       

 

Исте вечери, од 20 часова у Магацину, Нина Гојић и Тајана Јосимовић представиће истраживање са темом “Како живе умјетнице”, док ће поводом 35 година театра Мимарт бити приређена пројекција видео интервјуа које је направио Марко Милић са Нелом Антоновић, уз разговор са публиком (ЦЗКД, 30. октобар у 18 часова).

 

“Qуееr & performance" је програмска целина коју уз представу “Ефемерне конфесије – сонгови о декаденцији, кризи очинства и алкохолу” чине “Месечина” Александра Георгиева и Дариа Баррета Дамаса (ЦЗКД, 30. октобар у 20 часова), “Еxploded Goo“ Зринке Ужбинец (Магацин, 1. новембар у 20 часова), као и пројекција филма “Поглед” Марка Пејовића, 31. октобра у 19 часова у Сликарници Народног позоришта у Београду.

 

Богат програм овогодишњег Конденза употпуниће перформанси “Доћи ће партизани опет” Душана Мурића, “Волитант” Рите Гоби из Мађарске, “Дело у Ходу” Теодора Тајхмана, Дуње Црњански и Фросине Димовске, и имерзивни “Поиесис сопства” Сњежане Премуш. Трибински програм закључује разговор и дискусија са Милицом Ивић о потенцијалима заједничког и његовим актуализацијама на сцени савременог плеса у Србији (25.10. у 18 часова, Оставинска галерија).

 

Фестивал ће званично бити затворен уз Деликатесни понедељак, 4. новембра у 19 часова у Културном центру Град.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 октобар 2019 17:13
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015