A+ A A-

Сарадња Галерије Матице српске и Италијанског института за културу у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vezuvuplamenuТоком 2019. године обележава се 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства између две земље.

 

Поводом обележавања ова два значајна јубилеја, Галерија Матице српске у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду реализује изложбу Инспирисани Италијом која ће бити приређена у Београду од 30. октобра до 29. новембар 2019.

 

У среду, 30. октобра 2019. године у 18.30 часова у Италијанском институту за културу у Београду (Кнеза Милоша 56) биће свечано отворена изложба Инспирисани Италијом коју су заједнички реализовали Галерија Матице српске и Италијански институт за културу у Београду, а под покровитељством ДДОР осигурања Нови Сад.

 

На отварању изложбе говориће Њ. Е. Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Ђорђо Маркеђани, генерални директор ДДОР осигурања Нови Сад. Аутор и кустос изложбе је Станислава Јовановић, кустос Галерије Матице српске. Изложба је отворена до 29. новембра 2019. године.

 

Изложба Инспирисани Италијом посвећена је српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. Одабиром уметничких дела из колекције Галерије Матице српске биће визуелно репрезентована италијанска „искуства“ српских сликара у уметничкој традицији и пракси настала у XВИИ, XВИИИ и XИX веку.

 

Захваљујући делима Аксентија Мародића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића, Павла Симића и других српских уметника представљених на изложби, посетиоци ће бити у могућности да се на посредан начин упознају са италијанском уметношћу, али и да спознају на који начин је она утицала и инспирисала образовање српских уметника, без обзира да ли су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима која су имали прилике да виде у градовима Европе.

 

Уметничка дела из колекције Галерије Матице српске представљена на изложби одсликавају једну епоху, генерације уметника и њихове уметничке идеале и стремљења. Поред тога што сведоче о вези српске с италијанском уметношћу она указују на инспирисаност духом Италије, ренесансе и новим погледима на уметност.

 

Италија и италијанска уметност омогућила је српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве. Подстакнути новим визуелним искуствима и идејама градили су везу између њиховог националног културног наслеђа и наслеђа Европе, уводећи тако српску уметност у нове токове.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 29 октобар 2019 14:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани