Кућа Добрих Вести

Login

Од људског мозга до Кинеског зида: Популарни митови које је наука разоткрила

Оцените овај чланак
(3 гласова)

loptasvamУ духу овогодишње теме „Разоткривање“, Фестивал науке упустиће се од 5. до 8. децембра на Београдском сајму у јединствени обрачун са бројним популарним митовима, заблудама и сујеверјима.

 

Више од 600 научника и из земље и света окупиће се са задатком да уз помоћ науке изведе истину на видело! Током четири фестивалска дана у халама 3, 3А и 5 Београдског сајма биће разоткривени бројни митови, од којих су понеки попримили забрињавајуће размере, као и низ ситних заблуда и уверења која су већ дуже времена део наше свакодневице.

 

Тако ће кроз неколико тематски различитих поставки научници разбијати све заблуде о Дарвиновој теорији еволуције, доказујући не само да сви живи организми имају заједничког претка, већ и да људи деле 31% гена са квасцем, а чак 50% са бананом. Биће разоткривен и један од најраспрострањенијих митова, онај према коме користимо само један мали проценат мозга. Наиме, хиљаде мерења можданих активности показују да се читав мозак и те како употребљава током различитих процеса, као и да нам је сваки део мозга преко потребан.

 

Поставка Знање покреће компаније НИС, која је седму годину заредом генерални спонзор Фестивала науке, право је место на коме ће се разоткрити заблуде и митови када је у питању енергија. Како је енергија поље пословања саме компаније, али и велико поље инспирације и сазнања, посетиоци ће моћи да на практичан начин расветле многобројне непознанице које постоје када су у питању научни феномени, засновани на енергији!

 

У специјално креираном НИС Есцапе Роом-у, чекаће их скривени одговори који ће их одвести ка излазу, а кроз експерименте са летећим тањирима, односно вагама за мерење тежине на планетама Сунчевог система, моћи ће да се друже, уче и разоткрију научне мистерије! Подршку Фестивалу науке НИС реализује под слоганом „Будућност на делу“.

 

Сви оне који верују да је људско око еволутивно најнапреднији и најсложенији орган чула вида, можда ће се разочарати када сазнају да то није истина. Мачке и пси имају посебан слој у оку који се понаша као огледало, те због тога виде чак 7 пута боље од људи у мраку! А и за оне који живе у уверењу да сваки становник планете има јединствен отисак прста, стижу не тако лепе вести. Истина је да постоје људи који не само да немају јединствени отисак, већ уопште немају отисак прста!

 

Ни свет медицине није имун на бројне митове и по коју заблуду, а све су гласније оне које се тичу антибиотика и њихових посустајућих моћи. Посетиоци фестивала моћи ће да сазнају шта је заиста тачно, а шта не када је у питању резистенција антибиотика, као и због чега ова тема важи за један од највећих светских проблема и једно од највећих питања савремене медицине.

 

У питање ће бити доведене и бројне заблуде везане за полове наше планете – којих има више од два! Многи ће се изненадити када сазнају да је Антарктик пре више од педесет милиона година био тропски рај са крзненим сисарима попут опосума и дабра, и да се нахладније место на Земљи налази заправо на југу планете. Разочараће се и они који верују у један од најпопуларнијих митова – да је Кинески зид једина грађевина видљива из свемира. Ово, пре свега, зависи од тога из ког дела свемира посматрате нашу планету, премда Кинески зид није видљив ни када се Земља посматра са блиског нам Месеца.

 

Посветићемо пажњу и народним веровањима везаним за животињски свет. Даждевњаци су тако неправедно оптужени за гласно вриштање, од којег се чак може и оглувети, док се за змије и даље верује да имају своје ноге које крију, те да би их онај ко их види убрзо изгубио живот. Све ове локалне оптужбе биће одбачене пред строгим фестивалским научним судом, баш као и заблуда да црвена боја подстиче агресивност код бикова.

 

Још једно често уверење пашће у воду - упркос раширеном уверењу, ваздух и вода нису сасвим провидни, већ имају веома светлу плаву боју! Њу је могуће опазити само ако гледамо кроз велику количину ових супстанци, на пример приликом роњења или посматрања далеког пејзажа са врха планине. Кроз низ забавних експеримената мали и велики радозналци моћи ће да се увере у то да свеће могу да горе и у води, па и да је могуће направити ватромет – под водом.

 

Фестивалске улазнице, по цени од 500 динара, могу се купити на Тицкет висион продајним местима у целој Србији. Улазница важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина. Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.

 

Више од половине публике чине организоване школске посете, па је тако програм у прва три дана - четвртак, петак и субота, прилагођен школском програму и намењен првенствено за школске посете. Недеља је и ове године Породични дан фестивала.

 

Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе. На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало се један на један са бројним научним изазовима и светом науке.

 

Суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Подршка фестивалу су, Амбасада САД у Србији, Аустријски културни форум и Француски институт.

 

Спонзори тринаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, компанија Кока Кола, Ерсте банка, Национална Географија, Графикс и Месер Техногас АД.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 новембар 2019 22:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија