Logo
Одштампајте ову страницу

Шест лауерата 22. награде Браћа Карић

Оцените овај чланак
(5 гласова)

milanka3434343На гламурозној свечаности у Народном позоришту у Београду додељене су престижне награде “Браћа Карић”,  које је овај 22. пут, од како се уручују, примило шесторо знаменитих личности из земље и света, које су својим радом, иновацијама и личним залагањем задужиле човечанство.

 

Церемонија је започела цитатом “Опростити можемо, заборавити не смемо”, исписаним на великом ЛЕД екрану уз дискретан портрет покојног патријарха Павла и наступом хора “Ноктурно” и оркестра Филхармоније младих “Борислав Пашћан”, који су извели химну Србије “Боже правде”.

 

Потом је минутом ћутања одата почаст академику Владимиру Величковићу и нобеловцу Жоресу Алфјорову, двојици изузетних људи који су нас напустили ове године, а који су овенчани наградама “Браћа Карић” 2002, односно 2007. године.

 

Награде овогодишњим лауреатима уручили Драгомир Ј. Карић и Лореана Недељковић, а поздравни говор одржала је Миланка Карић, оснивач и почасни председник Карић фондације, док је у публици уз остале чланове породице Карић била и Даница Карић, председница Карић фондације.

 

“За нашу породицу оснивање награде “Браћа Карић” био је заиста високоодговоран и частан чин. Наша награда је жива задужбина коју остављамо као завет нашим потомцима да је чувају и преносе својим синовима и кћерима. Од првог дана смо пажљиво бирали лауреате, имали смо дар да препознамо најбоље међу најбољима. Зато није случајно да смо давне 2000. године први наградили великог Петера Хандкеа, који је тек недавно постао нобеловац. Затим Новака Ђоковића на почетку његове каријере 2007. године, а данас је он први рекет света. Имали смо част да члан породице лауреата награде “Браћа Карић” постане још један нобеловац Жорес Алфјоров. Огромну част су нам указали и председници Владимир Путин и Нурсултан Назарбајев. Данас наша награда окупља више од 150 брилијантних умова. Сви ми заједно трудимо се да учинимо све да ова планета заиста постане много боље и племенитије место за живот”, нагласила је Миланка Карић.

 

Додала је да је вечерас са нама шест нових лауреата, заиста изузетних личности изванредних биографија и животних прича.

 

“Они су космополите, хуманисти, људи са невероватном харизмом, борци за истину и правду, амбасадори мира, сарадње и пријатељства међу народима, модерни хероји и витезови части. За њих нема граница. Цео свет је њихов дом. За њих је пођеднако вредан сваки човек, био он краљ или просјак. За њих су љубав, уметност, знање, правда, истина и хуманост најмоћније оружје. Драги наши лауреати, моја породица и ја смо вам бескрајно захвални што сте вечерас са нама. Преносим вам речи оснивача наше фондације и ове награде, мог Богољуба, који вас пуно поздравља и поручује: “Ви сте златна слова једне другачије историје Србије, светионици на мапи Европе и света”. Породица Карић и Карић фондација вам честитају и желимо вам добродошлицу у нашу велику породицу. Живели”, рекла је Миланка Карић.

 

О важности награде Браћа Карић сведоче имена досадашњих лауреата међу којима су и Валентина Матвијенко, патријарх Павле, патријарх Иринеј, патријарх московски и целе Русије Алексеј II, Никита Михалков, Марина Абрамовић, Данило Бата Стојковић, Љубивоје Тадић, Велимир Бата Живојиновић, Раде Шербеџија, Драган Бјелогрлић, Оља Ивањицки, Синиша Ковачевић, Љубивоје Ршумовић, Јован Ћирилов, Ашхен Атаљанц, Бора Дугић, Влатко Стефановски, Емир Кустурица, Драган Џајић и Драган Стојковић Пикси.

                               katarinamojadffdfdf

 

У области новинарство и књижевност награду “Браћа Карић” ове године лауреат је Марилина Века, новинарка и књижевница из Рима.

 

Она пожртвовано већ неколико деценија открива јавности на Западу праву истину о животу Срба на Косову и Метохији.

 

У програму су учествовали и Србски православни појци који су извели нумеру “Црвен цвете”, након чега су водитељи Славко Белеслин и Бојана Лилић најавили Вацлава Дворжака, чешког филмског и ТВ редитеља и политичког аналитичара, који је професионалним документаристичким приступом у филму “Отето Косово” испричао судбину Срба на Космету о којој су многи ћутали или су приказивали искривљену слику. Дворжак је и покретач петиције да Чешка преиспита одлуку о признању независности такозваног Косова.

 

За изразиту храброст, доброчинство према српском народу и за јачање српско-француског пријатељства награда Браћа Карић додељена је Жаку Огару, пуковник и бивши командант француских специјалних снага на Косову и Метохији.

 

У Турској, у Истанбулу, у конзулату Србије, на српској територији, у присуству конзула Иване Пејовић, Драгомир Ј. Карић уручио је награду Жељку Обрадовићу за изванредне резултате постигнуте у југословенској, српској, европској и светској кошарци и подизању и очувању угледа Србије у свету.

 

“Жао ми је што нисам могао да дођем у Београд да присуствујем тој феноменалној церемонији. Знам ко је све добитник ове награде и драго ми је што улазим у друштво тако важних људи који су оставили велики траг иза себе. Још једном желим да се захвалим свима који су учествовали у било којој победи коју сам ја као тренер остварио. Хвала још једном Карић фондацији, ганули сте ме, заиста дивно признање”, поручио је Обрадовић.

 

Прослављени грчки музичар Антонис Ремос, који негује изузетно блиске односе са српским народом, добитник је награде Браћа Карић у области културе и уметности.

 

Након говора захвалности Ремос је отпевао две песме, од којих је једну написао Жељко Јоксимовић, а друга је била чувена нумера “Mi mou thimonis matia mou”.

 

 

У области научног и истраживачког рада ове године награда је припала једном од најпознатијих светских археолога и најцењенијем египтологу др Захију Хавасу, који је дан раније одржао у препуној сали Комбанк дворане предавање, које је било поклон грађанима Београда и Србије од Карић фондације и Амбасаде Египта и на које је улаз био бесплатан.

 

На крају свечаности Миланка Карић је свим овогодишњим лауреатима награде Браћа Карић доделила и специјалну награду за мир, сарадњу и пријатељство међу народима.

 

За овогодишње лауреате, раније добитнике награде Браћа Карић, као и пријатеље Карић фондације, по завршетку церемоније у Народном позоришту, приређен је пријем у Вили Јелена.

 

Извор: Кућа добрих вести/BK group


Последњи пут измењено уторак, 26 новембар 2019 17:16
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015