A+ A A-

Матица исељеника: Добитници књижевне награде „Растко Петровић“ за 2019. годину

Оцените овај чланак
(1 Глас)

UCETIRIRМатица исељеника и Срба у региону саопштава да су књижевну награду „Растко Петровић“ за 2019. годину добили: Иво Мунћан из Темишвара (Румунија) за животно дело, Илија Шаула из Вест Честера (САД) за роман „Мидар“, Горан Врачар из Источног Сарајева (Република Српска) за збирку песама „Исповест лудака“ и Силвија Оташевић из Мајамија (САД) за роман за децу „Олимпијски сан“.

 

Матица исељеника и Срба у региону награду „Растко Петровић“ додељује од 1996. године, у три категорије, за животно дело и за најбоље прозно и поетско дело у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству. Од ове године први пут се додељује и награда за ствараоце који пишу за децу и младе.

 

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су недељник „Наша реч“ у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал „Штајерске новице“ у издању Штајерске заједнице из Марибора.

 

Награда ће лауреатима бити уручена на свечаности у Матици исељеника и Срба у региону 25. децембра 2019. године.

 

Иво Мунћан - рођен је 1943 у Варјашу, Румунија. Завршио је српску гимназију у Темишвару и Филолошки факултет Универзитета у Букурешту. Био је наставник у школи и уредник у бројним листовима и магазинима. Поред књижевности бави се публицистиком и преводилаштвом. Приређивач је антологија. Члан је Савеза писаца Румуније и почасни члан Удружења књижевника Србије. Добитник је великог броја награда и признања: Награда Савеза писаца Румуније, Награда Темишварске филијале Савеза писаца, Српска књижевна награда, Диплома Управе за културу Тимишке жупаније, Златна плакета „Lumina 1947-2007”, „Златни беочуг“, Златна значка КПЗ, Награда „Михаило Ћуповић“, Плакета „Сима Цуцић“, Златни медаљон „Василе/Васко Попа – Лумина 1947- 2012“, Почасна плакета Темишвара и друге. Објављен је у бројним периодицима и антологијама. Од 1966. до данас, објавио је 101 књигу, поезије, прозе и превода за децу и одрасле, на српском и румунском језику. Живи и ради у Темишвару, Румунија.

 

Илија Шаула - детињство је провео на Кордуну. Са огњишта га је 1995. године отерала „Олуја”, те данас живи у САД. Поезију је почео да пише као средњошколац. Као члан у карловачком Књижевном клубу „25 октобар”, наступао је на песничким сусретима широм Југославије. Његов таленат запазиле су песничке величине, попут Десанке Максимовић, Танасија Младеновића, Весне Перун и Ђакома Скотија, који му је чак помогао да уреди своју прву збирку „На згаришту самоће” 1989 године. Марта 1990. је био део оснивачке скупштине СКД „Сава Мркаљ" у Топуском. Аутор је седам књига поезије и прозе. Нарочиту пажњу јавности привукао је промислима о животу – кратком прозом „Булевар светлости” и бајковито-филозофском приповешћу – романом „Мидар". Члан је Удружења Књижевника Србије и Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић” из Торонта. Руководи друштвом „Кордун“ из Филаделфије. Живи и ради у Вест Честеру, Пенсилванија, САД.

 

Горан Врачар - рођен је 1964. године у Сарајеву. Објавио је књиге: „Лет изнад Лукавичијег гнијезда“ (поезија); „Kада ти јаве да сам умро“ (књига поетских прича); „Kад смо се вољели нас двоје“ (поезија); „Исповест лудака“ (поезија) и „Седми дан“ (роман). Његову песму „Светла Сарајева“ објавила је сарајевска група Забрањено пушење, као прву на албуму „Шок и невјерица“. Добитник је награда на Видовданским сусретима Соколац, Задужбине Јован Дучић из Требиња, награде за најбољу необјављену збирку поезије коју додељује Министраство културе Републике Српске и награде „Извор“ за најбољу песму коју додељује Представништво Републике Српске у Србији. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и председник Подружнице Удружења књижевника РС - Источно Сарајево. Живи и ради у Источном Новом Сарајеву, Република Српска.

 

Силвија Оташевић – Написала је књиге "Плуркини мускетари" и "Олимпијски сан" које су ђаци београдских основних школа прогласили за најбоље и доделили јој два пута прву награду "Доситејево перо". Од 2000. године живи у САД. Пре пресељења у Њујорк, где је живела дуже од деценије, била је најмлађи новинар сарадник нашег најтираженијег часописа за тинејџере "Ћао", магазина "Време забаве" и "Осмице“ недељника који је издавала "Борба". Написала је и модерну бајку "Градић пуфнастог сунца" у жељи да помогне најмлађима да победе страх од мрака. У Принстону је провела две године где је изучавала академско и бизнис писање. Добитник је Златне значке КПЗ. Живи и ради у Мајамију (САД) и управо завршава четврту књигу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 децембар 2019 15:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани