Logo
Одштампајте ову страницу

Корејска козметика у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

koreanНаставак првог дела:

К-Лепота је кровни назив за производе за негу коже који потичу из Јужне Кореје. К-Лепота се повезује са Корејским таласом, феноменом глобалне популарности јужнокорејске културе који се подигао 1990-тих.

 

К-Талас, зван „халју“, означава ширење јужнокорејске поп културе и свих корејских ствари – хране, ТВ драма, шминке филмова и музика – представљаних глобално путем друштвених мрежа и интерент платформи. Већина овог таласа врти се око музике, К-Попа и уметника попут PSY, Wonder Girls и BTS чији стил и звук привлаче фанове на светском нивоу.  

 

К-Лепота, као модни тренд, је нарочито популаран у Источној, Југоисточној и Јужној Азији, те Сједињеним Америчким Државама. Усредсређен је на здравље, хидратацију и даје предност бледењу пигмента.

 

Тржиште К-Лепоте се налази међу водећих 10 у свету, са процењеном вредношћу од преко 13,1 милијарди америчких долара продаје у 2018, навела је Минтел, приватна фирма за истраживање глобалног тржишта, са седиштем у Лондону. Само производи за негу коже лица чине половину укупног јужнокорејског козметичког тржишта и према проценама до 2020. ће достићи 7,2 милијарде долара.

 

Уопште, за жене у Јужној Кореји се каже да, у поређењу са Американкама, троше двоструко више на шминку и производе за очување лепоте. Према Минтел, сваки пети производ за негу лица промовисан у Јужној Кореји јесте маска.

 

Паметне стратегије дигиталног маркетинга

 

Према Минтеловом аналитичару индустрије глобалних производа за негу лепоте Ендруу МекДугалу, трендови корејске неге лепоте су добили на популарности захваљујући „паметним стратегијама дигиталног маркетинга“ на друштвеним медијима. Те стратегије су привукле пажњу утицајних особа у одређеном кругу људи на Западу заинтересованих за негу лепоте, као и блогера и новинара.

 

Др. Сојун Чо, професорка дерматологије на Националном Универзитету у Сеулу, пак, сматра како потрошачи јужнокорејске козметике желе да изгледају као звезде из те земље за које се претпоставља да такође користе производе за негу лепоте. Тако су за оснаживање робних марки и велики промет у корејској индустрији лепоте одговорни идеализовани глумци К-Драма и К-Поп звезде који представљају велики део савремене културе у Јужној Кореји. Представите производ у К-Драми и готово му је гарантован вртоглави успех због велике гледаности, кажу маркетиншки стручњаци.

 

                                korean3

На пример, јужнокорејска козметичка компанија Amorepacific је спонзорисала домаћу романтичну фантастичну телевизијску серију „Моја љубав са звезде“ (My Love from the Star). Емитована је на националној ТВ и радио мрежи крајем 2013. и почетком 2014. године, доживевши позитивне критике. Приказивање ове К-драма, током које су стално рекламирани производи Amorepacific, допринела је повећању продаје производа за негу коже и ружева од 75 до 400 процената.

 

Чак је и једна мушка звезда К- Драма, Ким Су-Хјун, заштитно лице женског бренда за негу лепоте Beyond. То не треба да изненађује пошто су корејски мушкарци такође у потпуности укључени у распрострањени домаћи бизнис неге лепоте па троше више на козметику по особи него у било којој другој земљи. Данци су на другом месту, а од њих Кореанци троше четири пута више.

 

Пораст страних туриста у Јужној Кореји, у комбинацији са присуством призвода К-Лепоте у бесцаринским продавницама је такође допринео продаји козметике у Кореји.

 

Јужнокорејски стандард лепоте у 21. веку

 

Кореанци веома цене глатку блиставу кожу. Кореанке се, опет, труде да ускладе бригу о својој лепоти са годишњим добом. Оне користе различите врсте хидратантних препарата као што су крема за затварање пора (BB крема, мелем против неправилности или благотворни балсам) и лосионе за избељивање коже (CC крему, за корекцију боје или контролу боје коже).

 

Неки од мушкараца у Јужној Кореји, такође, користе BB или CC креме. Козметички препарати намењени мушкарцима у Јужној Кореји усмерени су на производе који имају умирујуће дејство на кожу после бријања.

 

Према корејским стандардима лепоте у 21. веку веома се цене младалачки изглед и влажна кожа, што за последицу има примат крема над пудерима. Производи који се користе укључују састојке као што су слуз пужа, маске за лице, пчелињи отров (противупални “фотокс” за релаксацију мишића лица), хидратантни екстрат морске звезде и колаген (протеин) од свиње.

 

Третман подразумева низ корака укључујући ритуале чишћења (са производима на бази уља и воде), маске за затезање, есенције, серуме, хидратантне креме, компактне производе, ферментиране производе и средства за заштиту од сунца CPF 35. Ноћу се помаде за заштиту од сунца замењују “кремом за спавање”. Сваки тип коже се различито третира зависно од много фактора, укључујући хормоналну флуктуацију и животни стил.

                                                                          bocice

Иновативност корејске козметике

 

Фасцинација корејском козметиком може се приписати њеној иновативности, сматра Кети Томас, уредница електронског издања часописа Marie Claire. Јужнокорејска индустрија за негу лепоте је обично 10 до 12 година испред остатка света, тврди она мислећи на козметичке технологије.

 

Рајан Парк, који је 1999. основао марку К-Лепоте Whamisa подсећа да су дуго времена, Француска и Јапан сматрани симболима козметичког бизниса широм света. Но, Парк сматра да је „Кореја успела да ухвати корак са њима у веома кратком временском року захваљујући усклађености њене акумулиране базичне индустрије, хемије, бионауке и К-Таласа“.

 

Технологија и додаци који стоје иза К-Лепоте сматрају се најиновативнијим и много напреднијим него што су брендови у западним земљама. Тако су јужнокорејске BB креме представљене на западном тржишту око 2012, после више од 20 година њиховог коришћења код куће. Уколико желите да предњачите у ономе што означава живост, активност и усхићење корисника, трагајте у Јужној Кореји за следећом великом ствари, кажу упућени.

 

Кореја је такође једна од земаља са „функционалном козметиком“, рекла је др. Чо. Она је навела ознаку коју Корејска администрација за храну и лекове одобрава препаратима за сузбијање бора, подстицање еластичности, блеђење пигмената и заштиту од сунца. То је, опет, подстакло већа истраживања за бољим производима, додала је Чо.

 

                                        corean22222

Брига за очување природе

 

Чо даље сматра да је Јужна Кореја постала место провере за многе светски познате козметичке компаније. Указала је и на „козметичку храну“, веровање да „јесте оно што једете“, уз помоћ производа који садрже пиродне екстрате хране, а не вештачке замене.

 

Кристина Чанг, кооснивачица популарне јужнокорејске козметичке линије за негу коже Glow Recipe наводи коришћење алое уместо воде за интензивну обнову. Чанг, такође, указује на примену „гумених маски“ – уместо папирних за лице – ради бољег упијања хранљивих састојака и ферментиране ботаничке субстанце ради ефикаснијег упијања у кожу.

 

Други пример новина јесте комбинација балсам креме за негу лепоте, BB креме, које садрже ваздушне јастучиће. Тиме су јужнокорејске компаније популаризовале обједињавање у један производ, подлоге, овлаживача, креме против старења коже, избељивача и помаде за сунчање.

 

Многе од ових производа прати изглед „налик беби“. Ради се о деловању „козметуикала“, рекла је др Чо. Наиме, козметика и терапеутика се комбинују са природним састојцима попут традиционалног корејског биља и екстраката растиња. Пужева слуз је, такође, популаран састојак многих корејских производа за негу лепоте, зато што наводно на кожи исправља неправилности попут ожиљака, бора и акни.

 

Поред зравствене користи, корејски производи за негу лепоте такође заговарају еколошку свест. Компанија E Nature користи рециклирајућа паковања, док Innisfree обухвата састојке пријатељске према човековој средини, као што су органски зелени чај и латице цвета камелије, узгајане на најјужнијем корејском острву Ђеђу које карактерише влажна субтропска клима.

 

Тренд К-Лепоте: хир, или ће потрајати?

 

Госпођа Томас мисли да ће К-Лепота потрајати, јер су млади веома заинтересовани за животну средину, и како њено уништавање утиче на људе, као и на биљке и животиње. „Људи постају све свеснији онога што се догађа са њиховом кожом – толико је загађења које нам се увлачи под кожу о чему ми немамо појма“, каже она. „Све везано за наношење штете животној средини веома много утиче на западно тржиште“.

 

На питање ли ће се К-лепота „примити“ међу мушкарцима на Западу Керен Хонг, оснивачица концесионог штанда корејских козметичких производа “Бар К-Лепоте”, у водећој модној робној кући из трговинског ланца Топшоп у лондонској Оксфорд улици, нема дефинитиван одговор: „У Кореји постоји другачији став међу људима према нези коже и шминки – они се не плаше да се искажу докле год изгледају и осећају се добро, нарочито млађе генерације. Но, овај тренд још није захватио већинску мушку популацију на Западу“, навела је Хонг.

 

Др. Чо, је, пак, уверена да ће у будућности корејски производи за негу лепоте бити само још бољи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 23 децембар 2019 15:44
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015