Logo
Одштампајте ову страницу

Божићна посланица: Рођење Христово отвара врата напретку

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hocevarrrrrНадбискуп Римокатоличке цркве у Београду монсињор Станислав Хочевар поручио је у Божићној посланици да је Рођење у Витлајемској пећини симбол узрастања и свеколиког напретка и да је немоћно дете, пред којим клечи Његова пресвета Мајка а клањају се пастири мудраци са Истока, експлозија и ерупција вечних вредности у нашем ограниченом свету.

 

Звезда која је мудрацима осветљавала пут до места у коме је лежао Новорођени и Јединорођени Син Божји и данас стоји као уузвичник, рекао је Хочевар пожелевши свима који верују у снагу ове небеске љубави и у данашњи празник да се ова лепота и свеколика сила небеске љубави излија у њихова срца.

 

"Исусово зачеће и рођење догађају се у тишини , у природи, у сабраности, у интимности, у породици ... то дете расте у искуству достојанства, одговорности и дијалога свих са свима".

 

Њему неће бити тешко, како је рекао Хочевар, да се с највећом чежњом напаја мудрошћу свога народа и да од првог тренутка свог земаљског живота искуси мелем чистих односа са родитељима, мелем стваралачких односа између Бога и људи, Неба и Земље.

 

"Зато у Њему постоји чиста сливеност Бога и човека, управо она која представља најдубљу чежњу сваког људског, па и свих нас данас".

 

Према речима београдског надбискупа, Божић отвара перспективе "и оног људског и оног Божјег" која се, нажалост, нарушава у данашње време контрацепције, абортуса, еутаназије, дроге... у коме смо онемогућени да откријемо целовит сјај божићног благдана.

 

Божићни благдани носе у себи тежњу за свестраним позитивним али одрживим развојем и буде у нама свест да без зрелости и без светости не можемо бити срећни, поручио је Хочевар уз препоруку да свако од нас треба да тежи унутрашњој хармоији дајући предност човеку као личности и унутрашњој хармонији а не материјалним вредностима и спољашњој допадљивости.

 

Београдски надбискуп Хочевар честиао је верницима и натупајуће новогодишње празнике упутивши посебне честитке поглавару Српске православне цркве патријарху Иринеју и православним верницима који Празник Рођења Христовог славе касније, према старом Јулијанском календару.

 

Станислав Хочевар служио је поноћну Божићну мису у цркви Узвишења Светог Крижа у Нишу коју је преносила Радио-телевизија Србије.

 

На сам дан Божића Хочевар је служио свечану јутарњу мису у цркви Криста Краља у Београду.

 

Празник Рођења Исуса Христа данас слави већина хришчанских цркава, Римокатоличка црква и све цркве западног обреда. Божић славе и све православне цркве које своје празнично време рачунају према реформисаном Грегоријанском календару.

 

Руска православна црква, Српска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света гора задржале су Јулијански календар па Божић и све празнике везане за Рођење Христово славе 13 дана касније.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 децембар 2019 23:35
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Најновије од Gordana Zankovic

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015