Кућа Добрих Вести

Login

Јануар без пара и како га преживети

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dalmacijanews3443434Јануар сваке године делује нам као „злочин и казна“. Тридесет и један дан у месецу стоји као изазов пред нама, а ми шворц. Да, били су празници. А поглед у будућност је замагљен.

 

После сезоне слава, новогодишње куповине и дочека Нове године, стигао је јануар, месец у коме, по статистици, грађани највише дугују.

 

Банкарске статистике говоре да у јануару нагло расте број оних који прескачу уплату рате за кредит, јер током празника трошимо више него што имамо.

 

Најдужи месец у години

 

Не каже се без разлога да је јануар најдужи месец у години. Нова година по правилу донесе нове издатке, мањак у новчанику, али и вишак килограма. Ти килограми ће отићи сами када почне стрес због недостатка финансија, што је добро, штедимо на одласку у теретану.

Да ли знамо шта су нам финансијске слабости, нарочито у време новогодишњих и божићних празника – када маркетиншки трикови никада јаче нису изражени.

Када нам касирка нуди глупости, ситнице које нам нису потребне, а од којих се једва пробијамо до саме касе. Све шљашти, просто нас мами да то „све“ купимо. Ко онда мисли на финансије и блиску будућност, и о томе како преживети јануар.

 

Опасно по живот и здравље

 

Како кочити када је кредитна картица у рукама, када попуњавамо чекове, дајемо кеш... Понекад помислим да је финансијски саветник али и његов наџор неопходан. Један од стручних савета је да када год пожелите нешто да купите, помислите на палме, плажу, море, мирис лета у ваздуху, и можда ћете се предомислити.

 

Сигурни кораци у потрошачком календару

 

– Добар план куповине, обавезно пре него што плата легне на рачун.

– Списак трошкова: прво рачуни, па храна, па поклони или већ... како ко мисли.

– Будите љубазни према себи, јер је купохоличарски занат често купохоличарско емотивно задовољство, и то тренутно.

 

Новац којим расположите „ставите на папир“ и испланирајте трошкове које ћете имати до краја месеца. С једне стране ставите све редовне издатке, а с друге додатне трошкове. Тако ћете у сваком тренутку знати колико сте потрошили и колико новца можете издвојити за све остале потребе до краја месеца.

 

Пратите акције и пријавите се да примате мејлове о акцијама и попустима

 

Обавезно се пријавите да примате обавештења о свим новитетима и погодностима куповине.

Иако су мејлови тог типа најчешће везани за онлајн-акције, оне су обично усаглашене са акцијама у продавницама, па ћете у сваком тренутку бити у току шта се дешава и у продавницама и у онлајн-понуди.

Велики трговински ланци у сарадњи са произвођачима после празника нуде купцима производе по нижим, акцијским ценама. Обилажењем неколико оближњих продавница може доста да се уштеди, јер разлика у цени појединих производа иде и до 50 одсто. На снижењима се оствари око 20 одсто укупног промета, каже статистика.

 

Мењање навика

 

Најбоља уштеда је ићи „пешака“, ауто је луксуз. Хране вам је преко главе, чини вам се да ћетбити сити до средине масеца. Килограме треба истопити, а уз добре ципеле, пешачење је права ствар. Иако погледате неки излог, није важно, нема пара, па ни воље.

Понесите ручак на посао, попијте кафу код куће пре и после посла, прескочите нека небитна дружења и ето, јануар ће за час проћи.

Ношењем хране на посао штеди се минимум 300 динара дневно, које бисмо иначе оставилипродавницама брзе хране и пекарама. То значи да за месец дана на овај начин може да се уштеди чак 7.500 динара.

И ако је за утеху, наградиће нас фебруар, који ове године има 29 дана, а и сигурно ће стићи на реализацију и неки исписани чек из децембра или нека рата на кредитној картици.

Одлични су празници, волимо их, памтићемо их по дивном проводу и често ћемо их се сетити. Што због провода, што због дугова.

 

 

Извор: РТС


Последњи пут измењено среда, 08 јануар 2020 10:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија