Кућа Добрих Вести

Login

Видео поезија – уметница из Србије једина из региона у званичној селекцији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

POEZIJAVIDEOEREREREREВидео рад за песму “Тепих” Ане Патић недавно је на Осмом међународном фестивалу видео поезије у Атини приказан као једини из региона у званичној селекцији Фестивала ове врсте визуелно -поетског изражавања уметника.

 

Филм у трајању од 3 минута чију реализацију потписују Маја Ђорђевић и песникиња Ана Пантић један је од 22 одабраних радова пристиглих на Фестивал са свих континената, од којих је сваки представљао једну земљу. Фестивал у Атини је један од значајнијих на мапи фестивала видео поезије у свету, реализован у организацији Института за експерименталне уметности и организације Воид Нетwорк у независном атинском позоришту Емброс.

 

Видео поезија или “поетри видео” је изузетно жива форма у свету и представља јединствени облик изражавања у којем се поезија и видео форма преплићу доносећи снажан доживљај управо у интеракцији ових двеју уметничких форми. Углавном се представљају на фестивалима који препознају бројне поткатегорије у овој форми, а неки од најзначајних фестивала се одржавају годишње у Корку, Берлину, Бечу, Атини и Хјустону, за који је видео “Тепих” селектован пре неколико дана.

 

Видео за поезију “Тепих” настао је у сарадњи двеју ауторки из Београда Ане Пантић и Маје Ђорђевић које негују слична поетичка уверења и које су заједнички покушале да пронађу израз за емоцију коју су препознале у песми, пратећи уједно и директно значење стихова и њихову вишезначност али и отварајући простор поетици видео израза да изнедри своју неухватљиву емоцију. Оригинална музика Милана Богдановића такође прати основну емотивну линију, наглашавајући њено значење.

 

У дводневном богатом програму Фестивала у Атини публика је имала прилику да види и живе наступе песника, углавном праћене видео пројекцијом или музичком подлогом. Међу њима је наступила и Ана Пантић извођењем своје песме “Љубавна” преведене на енглески језик и извођењем поетског експеримента “Представљање” које је изведено на пет језика (српски, енглески, грчки, руски и турски) у импровизованој сарадњи са песницима и учесницима Фестивала.

 

Видео можете погледати ОВДЕ.

 

Кратка биографија ауторки

 

Маја Ђорђевић (1976, Београд)

 

Драмски писац, позоришни редитељ, аудио-визуелна уметница ствара у полју мултимедијалних уметности. Њено визуелно изражавање је углавном резултат интуитивног дијалога са звуком и релативизовања поља перцепције.

Дипломирала је на Сорбони, Одсек за драмске уметности.

 

Ана Пантић (1975, Београд)

 

На поетску сцену злази 2016. изводећи своју поезију на бројним поетским догађајима у Београду, укључујући слем сцену и spoken word. Истражује различите начине поетског изражавања, а поетски видео проналази као изазовну форму у којој се преплићу визуелна и литерарна уметност.

Пише песме, кратке приче, сценарија, недавно и први роман.

Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 11 јануар 2020 14:38

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија