Logo
Одштампајте ову страницу

Представљена књига „Од социјалистичке модернизације до кинеског сна“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

DELATNIKУ Београду је представљена књига др Драгане Митровић „Од социјалистичке модернизације до кинеског сна,“ шеста у научно-истраживачком раду професорке на Факултету политичких наука (ФПН) Београдског универзитета (БУ).

 

Промоцијом у организацији Центра за студије Азије и Далеког истока ФПН (CAFES) и Института за азијске студије Београд (IAS), обележена је и 31. година академског рада професорке Митровић на БУ и ФПН, током кога је она ,такође, основала Кинеске студије на БУ, CAFES, те IAS.

 

Модератор на промоцији књиге, др Драган Траиловић са Института за политичке науке и IAS је подсетио да је професорка Митровић, такође, оснивач мастер програма Регионалне студије Азије, као и академског часописа Азијске свеске, чији је и главни уредник. Уопште, истакао је др. Траиловић, основна нит каријере професорке Митровић је њена посвећеност и непрекидно изучавање Народне Републике Кине.

                                             DELATNIK1

У том процесу је др. Митровић израсла у водећег регионалног стручњака за модерну Кину, што показује и чињеница да је у последњих неколико година била позивана да учествује као излагач на 50-так међународних конференција. Професорка је ауторка преко 60 научних радова и више десетина публицистичких чланака и интервјуа, навео је др. Траиловић, један из низа студената професорке Митровић.

 

Др. Митровић је, уз остало, чест гост домаћих и страних медија као тумач процеса и појава из области њене експертизе. Од 2008. године је члан Економског одбора Српске академије наука и уметности (САНУ).

 

Представљање књиге

 

На промоцији књиге су говорили ауторка др Митровић, др. Сармиза Пенчеа, виши научни сарадник Института за светску економију при Румунској академији, те уредник и новинар Борислав Коркоделовић. Промоцији су присуствовали студенти и професори БУ и других академских институција, саветник у Амбасади НР Кине, Ци Јонхуи и Шен Лин из Политичког одељења Амбасаде, новинари, представници неколико истраживачких института из Београда и друге личности.

 

Др Пенчеа, која је била рецензент књиге, заједно са професором Савијером Ришеом са Универзитета Сорбона Нувел, пренела је своје искуство са научних конференција на којима је учествовала заједно са проф. Митровић. Истакла је да наступе њене колегинице обележава особен стил: страственост, убедљивост и аргументованост у излагању, као и научни ауторитет који је очигледан.

                                               DELATNIK2

Према др Пенчеа, књига професорке Митровић је обимна, резултат вишедеценијске стручне посвећености ауторке и доприноси целовитом сагледавању економског развоја Кине. Др. Пенчеа је истакла да је професорка Митровић у својој књизи хронолошки, свеобухватно и логично представила економске, геополитичке, војне, безбедносне и друге апекте кинеског успона дајући дубоку анализу.

 

„Свиђа ми се што је приказала економију Кине на посебан начин и то што је кинески развој видела веома позитивно. Тема је значајна и актуелна, а књига ме је инспирасала, јер када почнете од прве до последње странице да читате, квалитет се само повећава“, рекла је др Панчеа.

 

„Симболика објављивања књиге ове године је у томе што је пре тачно четрдесет година, 1979. године започета реформа НР Кине. Посебно драгоцено је што је ауторка у књизи пратила напредак кинеске економије у претходних двадесет и пет година“, објаснио је Борислав Коркоделовић. Коркоделовић је предочио да му се у књизи такође посебно дојмила тема лидерства у Кини, чији представници без обзира на генерацијску припадност у континуитету снажно и доследно спроводе реформе у њиховом друштву.

                                                   koriceeeee

 

Професорка Митровић је нагласила је да су јој инспирација, поред Кине, били њени студенти и сарадници.

 

Посебно место имају професори од којих је учила о Кини, нарочито професор Сава Живанов, за кога је рекла да је стручњак светског ранга, нарочито када су у питању Руске студије. Др. Митровић је додала да је у студентским данима била инспирисана да се посвети истраживању Кине и њене политике и економије, када је такво опредељење било веома ретко на овим просторима.

 

Универзитетска и дипломатска каријера професорке Митровић

 

Професорка Митровић иза себе има пуну универзитетску каријеру, од асистента приправника до редовног професора. Пошто је у јуну 1986. завршила основне студије на ФПН као најбољи студент генерације, магистрирала је у октобру 1990. и докторирала у фебруару 1994. на Економском факултету БУ са темама које су се тицале НР Кине, њене привреде и економских реформи.

 

                                                    DELATNIK3

 

Професорка је такође служила један мандат у дипломатској служби тадашње Савезне Републике Југославије у амбасади у Пекингу као саветник за политичке послове, 2001 и 2002. Потоње две године је била, такође, у амбасади Србије и Црне Горе у звању министра саветника за економске и политичке послове (2003, 2004).

 

После награда током студентских дана, др. Митровић је добила низ професионалних признања, академске стипендије, студијска путовања и боравке на познатим универзитетима у свету, пупут Факултета за стране језике и културу у Пекингу, Сасакава фондације за мир у Токију, Сент Антони колеџа на Универзитету Оксфорд и универзитета Нотингем у Великој Британији, јапанским универзитетима Дошиша у Кјоту и Васеда у Токују. Професорка Митровић је одржала и низ предавања ван ФПН и у иностранству, поред осталог на Дипломатској академији Министарства спољних послова Републике Србије, универзитетима Дошиша, Кобе и Васеда, Шуе Јан универзитету у Хонгконгу, као и Ђинан универзитету у Гваџоу у НР Кини.

 

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 02 фебруар 2020 20:50
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015