Logo
Одштампајте ову страницу

Најтраженији филмови на ФЕСТ-у

Оцените овај чланак
(1 Глас)

grehhhhhУ првих десет дана продаје карата за ФЕСТ, пет најтражнијих филмова су Отац (р. Срђан Голубовић), Грех (р. Андреј Кончаловски), Кишни дан у Њујорку (р. Вуди Ален), Оптужујем (р. Роман Полански) и Диван дан у комшилуку (р. Мариел Хелер).

 

ФЕСТ почиње 28. фебруара, а отвара га филм редитеља Срдана Голубовића – Отац, који ће свега пар дана раније имати светску премијеру на Берлиналу. Ова драма, у којој насловну улогу тумачи Горан Богдан, приказује човека којем због сиромаштва одузимају децу и који поражен креће пешке на пут од југа Србије до престонице. У тренутку потпуног очајања, он из револта постаје херој.

                                    

                                                 otaccccc

 

Отац ће се такмичити у оквиру Главног такмичарског програма, а међу онима који су у програмској целини Гала налази се и нови филм Андреја Кончаловског – Грех, који нас води у Фиренцу почетком 16. века.

 

Микеланђело Буанароти, кога његови савремници сматрају генијем, исцрпљен је радом на завршетку свода Сикстинске капеле. Када његов заштитник и вођа племићке породице Дела Ровере, папа Јулијус II умре, Микеланђело је опседнут тражењем најбољег мермера да би довршио његову гробницу. Уметникова лојалност је на провери када за папу буде изабран Лав X, из супарничке Медичи породице. Он му понуди уносну нову поруџбину - рад на фасади базилике Сан Лоренцо. Микеланђело је приморан да лаже да би задржао наклоност обе породице и све више га муче сумња и халуцинације, наводећи га да немилосрдно преиспитује сопствени морал и уметничке недостатке.

 

Грех није једина биографска драма у конкуренцији, будући да је филм Маријел Хелер, Диван дан у комшилуку, заснован на истинитој причи о пријатељству ТВ звезде Фреда Роџерса, миљеника америчке нације, и Тома Џуноа, новинара магазина Esquire.

                                  kisnidan

Након што изнурени новинар добије списе о Фреду Роџерсу, он превазилази свој скептицизам, учећи о емпатији, љубазности и пристојности од најомиљенијег америчког комшије.

 

Редитељка Маријел Хелер до сада је снимила три играна филма, а њен дебитантски Дневник једне тинејџерке победио је на ФЕСТ-у 2016, освојивши Београдског победника за најбољи филм.

 

Међу редитељима који такође имају дугу традицију са ФЕСТ-ом је и Вуди Ален, који ове године представља своју романтичну комедију Кишни дан у Њујорку - у њој млади пар долази у Њујорк на викенд, где се упознаје са лошим временским приликама, низом авантура и несрећа.

                                   fehmijuuuuu

Иако завршен још 2018. године, пуштање филма је заустављено услед полемике у вези са Аленом и MeToo покретом, односно наводима о сексуалном нападу 1992. године. Филм је премијерно приказан лета 2019. у Пољској.

 

А познати пољски редитељ који је својевремено и сам оптужен за сексуални напад, Роман Полански, представио је у Венецији 2019. године историјску драму/трилер Оптужујем.

                                    lepdanukomsilulku  

Тема филма је озлоглашена афера Драјфус с краја 19. века. Капетан Алфред Драјфус, један од малобројних Јевреја - чланова генералштаба Француске армије, неправедно је осуђен 1894. под оптужбом да је шпијунирао за Немачку. Француски официр Жорж Пикар ризикује каријеру и живот, борећи се читаву деценију да обелодани истину и ослободи лажно оптуженог Драјфуса из ужасног затвора на Ђавољем острву. Разоткривање криминалног понашања у које је био уплетен практично читав француски генералштаб, а подржао га највећи део политичког естаблишмента, потресло је француску државу из темеља.

 

                                   optuizujem

Полански је шест пута номинован за Оскара, а међу овогодишњим филмовима који ће бити приказани на ФЕСТ-у налази се и неколико филмова номинованих у разним категоријама.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 фебруар 2020 23:35
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015