Logo
Одштампајте ову страницу

Почео је 48. ФЕСТ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fest20201Међународни филмски фестивал ФЕСТ званично је отворен 48. пут. Свечано отварање одржано је у Сава центру, где су црвеним тепихом продефиловале почасне званице фестивала, а Јелена Гавриловић и Игор Ђорђевић увели су публику у још једно издање највеће домаће смотре филма.

 

Свечаност је увеличао оркестар МУП-а Србије, који је употпунио импресивни вокал Јелене Гавриловић током извођења неколико музичких нумера, укључујући и "Ђелем, ђелем". Приказан је и Ин мемориам видео којим је одата почаст свим драгим колегама и филмским величинама које су нас напустиле у протеклих годину дана.

 

Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а, публици се обратио следећим речима: “Филмови одавно престану човеку да буду само забава када мало порасте, а чини ми се да је већина присутних у овој сали престала да доживљава филм само као забаву управо на ФЕСТ-у. Много је нових аутора који су својом храброшћу, било да је у питању ауторски израз или избор теме, заслужили вашу пажњу. Због тога на почетку 48. ФЕСТ-а могу да вас позовем да кад год је могуће и колико год је времена могуће проведете у биоскопу гледајући брижљиво одабране филмове. ФЕСТ има фантастичну традицију, његова будућност је иста таква, а да ли је и садашњост рећи ћете након завршетка фестивала. По мени, она је баш таква.”

                                          fest20202

 

Овогодишњи ФЕСТ је у знаку Беким Фехмиуа, једног од највећих глумаца са ових простора. Његов син, Уликс Фехмиу, званично је отворио фестивал.

 

“Када су ме обавестили да одбор фестивала и уметнички директор имају жељу да укажу част уметничком раду мог оца, срце ми је заиграло брже. Бекимов однос према уметничком чину стварања је био готово религиозан, сличан односу верника према храму. Он је искрено мислио да уметност може да промени свет, да учини човека бољим, да га оплемени. Веровао је да нам уметност даје могућност да проговоримо у име оних чији се глас ретко чује. А онда је изгубио веру и у човека и у лековитост сопствене професије. Имао је 51 годину, колико ја имам данас, када је одлучио да сиђе са сцене и оде у тишину. Одлучио је да се повуче из јавног живота у знак протеста против епидемије национализма која је захватала ове просторе, јер је знао да је мржња најопаснији вирус који се најбрже шири, а најтеже зауставља. Његов је гајгеров бројач био веома осетљив, и нажалост потпуно исправан. Наравно уметник не може без уметности, он је само заменио живот пред публиком писањем у самоћи, из које су настале две књиге за које је сматрао да је нешто најважније што нам је оставио. Потреба уметника да поставља питања, да сведочи и коментарише свет у коме живи је слична нашој потреби за ваздухом.”

                                                fest20203

 

Мира Бањац, легенда српског глумишта, овогодишња је добитница признања Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности. Цео Сава центар устао је да дочека цењену глумицу дуготрајним аплаузом и овацијама, а она се дирљивим говором захвалила:

 

"Велика је част примити награду из руку једног Фехмиуа. Примајући овај лепи симбол, желим пре свега да се захвалим Београду који ме је прихватио за своју суграђанку, где сам нашла своје право место. Хвала људима који су мислили да треба да будем ту поред оних који су то велико признање добили пре мене, то су значајни и велики људи. Ја сам за великима само трчала, и много сам се натрчала да бих затворила вечерас овај мој крос. Мој филмски пут није ни значајан ни безначајан. Кроз ту енигму која се зове филм, коју нисам до данас одгонетнула, немерљиви прилог су дали редитељи. Хвала писцима сценарија који су понекад налазили неко значајније место за мене. Хвала глумцима без којих ја нисам ништа. Глумцима, који су моја једина права породица. У животу глумца неизбежни су медији, захваљујем се телевизији, радију, критици, штампи, и хвала пријатељима који су до краја остали уз мене. И на крају, хвала животу који ми је подарио овај дан, за мене велик и свечан, који желим са љубављу и захвалношћу да поделим са вама.”

 

“Право са ремонта”, нашалила се Мира примајући статуету Београдског победника из руку Уликса Фехмијуа.

 

Након церемоније отварања, приказан је филм Отац, редитеља Срдана Голубовића.

 

48. ФЕСТ трајаће до 8. марта, а преко 100 филмова биће приказано у осам дворана широм Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015