Logo
Одштампајте ову страницу

Њујорк сити балет 13. и 14. марта у Новом Саду и Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

osmiudvaaaaaПрваци и солисти Њујорк сити балета наступиће у Тел Авиву, Хаифи, Будимпешти, Новом Саду и Београду током марта. Биће ово једина турнеја ове чувене трупе током текуће позоришне сезоне.

 

Шеснаест играча које предводе звезде Стерлинг Хилтин и Данијел Улбрехт, као и два музичара, извешће радове Џерома Робинса, Жоржа Баланшина, Кристофера Вилдона и Јохана Коборга.

 

Највећа америчка балетска компанија данас броји 90 играча, са сталном адресом у Линколн центру у Њујорку. На репертоару је око 150 наслова, највише из ризнице Баланшина и Робинса.

 

Ова сезона је управо и посвећена “песнику покрета” и оснивачу трупе, Жоржу Баланшину.

 

Наступи првака и солиста овог изузетног ансамбла у Србији, уједно и први наступи у овом делу Европе, планирани су 13. марта у Новом Саду (Српско народно позориште) и 14. марта у Београду (Југословенско драмско позориште).

 

Прваци и солисти Њујорк сити балета наступиће као атрактивна претходница главног програма 17. Београдског фестивал игре (21.3.–12.4.), и судећи по интересовању, довести у нашу земљу бројне угледне госте, продуценте, критичаре и новинаре.

 

У ноћи

 

Кореографија: Jerome Robbins

Музика: Frederic Chopin

Џером Робинс (1918-1998) је амерички кореограф, редитељ, играч и позоришни продуцент, који је стварао у области балета, позоришта, филма и телевизије.

Међу бројним сценским продукцијама најпознатије су “Један дан у Њујорку”, “Петар Пан”, “Прича са западне стране” и “Виолиниста на крову”.

Балет мајстор Њујорк сити балета је постао 1972. године, радећи готово искључиво на класичном репертоару током наредне деценије.

Био је петоструки лауреат награде Тони, добио је две награде Академије, укључујући Оскара за режију филма “Прича са западне стране”, као и признање Кенеди центра.

 

Ђаволци

 

Кореографија: Јохан Коборг

Музика: Henryk Wieniawski

Јохан Коборг је дански балетски играч, кореограф, редитељ и визуелни уметник, рођен 1972. године. Био је првак Краљевског данског балета и лондонског Краљевског балета, али и гост у других балетских компанија са својом партнерком Алином Кожокару.

Од 2013. до 2016. године, био је уметнички директор Балета Националне опере у Букурешту. Добитник је бројних награда и признања, укључујући награде Такмичења Ерика Бруна, Гранд при Рудолфа Нурејева, амерички Гранд При Џексон и награде Оливије за своју верзију балета “Силфајд”.

 

Дијаманти

 

Кореографија: George Balanchine

Музика: Pyotr Ilych Tchaikovsky

После кише

Кореографија: Christopher Wheeldon

Музика: Arvo Part

Кристофер Вилдон је британски кореограф савремене и неокласичне игре, међународне репутације, рођен 1973. године. Лауреат златне медаље на такмичењу у Лозани, Вилдон је почео да игра у трупи Њујорк сити балета 1993. године.

Кореографијом се бави од 1997. године, настављајући своју играчку каријеру. Године 2001, постаје стални кореограф и први резидентни уметник Њујорк сити балета.

Брзо стиче репутацију талентованог кореографа, па неколико еминентних балетских компанија, као што су Сан Франциско балет, Бољшој балет, Национални балет Канаде и Краљевски балет у Лондону, од њега наручују радове.

До сада је потписао више од 45 наслова, укључујући и неколико мјузикала међу којима се издваја “Американац у Паризу”.

 

Кога брига

 

Кореографија: George Balanchine

Музика: George Gershwin

Грузијско-амерички балетски кореограф рођен у Русији, Жорж Баланшин (1904-1983) сматра се једним од најутицајнијих уметника XX века. Назван оцем америчког балета, суоснивач је трупе Њујорк сити балет балет и њен уметнички директор више од 35 година.

Тешко је замислити свет уметничке игре без његовог колосалног опуса. Током живота “Мр. Б” је креирао 465 наслова, ширећи традицију класичног балета.

Његова кореографија остаје иста до данашњих дана, а Школа америчког балета још увек користи његову наставну технику.

 

Извор: Луфтика


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015