Logo
Одштампајте ову страницу

Вечерас: Разговори са Битефовим позоришним уметницима на Јутјуб каналу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

horvattttt34343434За време трајања ванредне ситуације изазване КОВИД-19, Битеф театар покренуо је дигитално издање Филозофског театра. Позовамо вас да током априла месеца, сваког четвртка од 20 часова, на Јутјуб каналу Битеф театра, уживо пратите разговоре са Битефовим позоришним уметницима, као што су Оливер Фрљић, Ања Суша и многи други, и да постављате питања учесницима. Разговоре ће, као и у „добра стара времена”, модерирати Срећко Хорват и Маја Пелевић.

 

Први у низу разговора водиће Срећко Хорват са Оливером Фрљићем у четвртак, 09. априла од 20 часова на Јутјуб каналу Битеф театра. Хорват и Фрљић ће се тада први пут видети и разговарати након што их је раздвојила корона. Њих двојца су недавно при Бургтеатру у Бечу курирали програм позоришних представа, предавања и перформанса. Оливер је успео да се врати у Хрватску, а Срећко је остао заточен у Бечу. Разговараће о смислу позоришта и културе у доба корона вируса, о могућности деловања и стварању другачијег света након глобалне пандемије. Пре две године њих двојца су учествовали у једном од најпосећенијих Филозофских театара који је одржан у Битеф театру у склопу 52. Битефа.

 

Филозофски театар је пројекат који је започет са циљем да поново успостави блиску везу између филозофије и позоришта. Настао је у Хрватском народном казалишту у Загребу 2014. године, а програма је од сезоне 2019/20. на редовном репертоару Битеф театра.

 

Веза између филозофије и казалишта увијек је била јача него веза између филозофије и било којега другог медија.

 

Позориште је такође увек било место за активно промишљање друштва и друштвених процеса, а Филозофски театар отвара место за јавну дискусију, што је у овом тренутку више него неопходно. У том смислу Хорват напомиње:

 

„У доба глобалне пандемије, када смо заточени у својим кућама и морамо пазити на дистанцу, треба нам социјална повезаност и критичко мишљење више него икад. Филозофски театар засад настављамо другим средствима, док се поново - надам се ускоро - не видимо опет у позоришту! Повратка на 'добра стара времена' ионако нема, јер ни та стара времена нису била добра. На нама је тежак али нужан задатак да смислимо свет из почетка. Будимо одговорни и солидарни према себи и другима у циљу спречавања ширења вируса како бисмо се што пре вратили у позоришне сале и „наставили љубав из почетка“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 април 2020 19:37
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015