Logo
Одштампајте ову страницу

Вечерас на јутјубу Српског народног позоришта музичари из четири земље из својих кућа свирају „Оду радости“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

distanttttttttПосле сада већ прилично познатог онлајн извођења италијанске песме “Бела ћао”, који је имао бројне прегледе, музичари Српског народног позоришта најављују још један посебан музички догађај.

 

Биће то изузетан подухват, у којем ће учествовати уметници из четири земље у заједничком онлајн концерту, под називом #DistanTuguder, на којем ће извести чувену Бетовенову “Оду радости”, у суботу 11. априла у 20.30 сати, на Јутјуб каналу СНП-а. Они ће заједно наступајући од својих кућа, извести ову чувену песму славног композитора, чију 250-годишњицу рођења слави цео свет.

 

Како наводе у СНП-у, ово је експериментални пројекат, чија је идеја да покаже да уметност повезује три оркестра из Србије, Италије и Турске, са три хора из Србије, Турске и Кине, које ће ујединити Бетовенова “Ода радости”. У извођењу учествују: Оркестра филармоника ди Беневенто ОФБ из Италије, Државна опера и балет из Самсуна у Турској, Хор и оркестар Опере СНП-а, као и хорови из Кине и Турске. Диригент ће бити маестро Андреа Солинас, познат публици СНП-а, који поводом овог концерта истиче да солидарност међу свим земљама света мора бити сила која нас покреће да поново откријемо лепоту дељења.

 

„Живимо у периоду који нико од нас до сада није искусио. У овом тренутку тишине поново откривамо колико је важна уметност – од књижевности до сликарства и музике: музеји су отворили своје онлајн поставке, доступне су дигиталне библиотеке, а позоришта постављају своје продукције на интернет. Време је да искористимо технологију како бисмо допрли до свих оних који су сада сами, али и у исто време подржали оне који раде како бисмо ми били безбедни. Но, иако је свет тренутно на паузи, верујемо да треба да наставимо оно у чему смо најбољи. Како бисмо показали да можемо да будемо заједно и када смо раздвојени, како бисмо рекли хвала свима који нам сада помажу, али и да смо и даље уз публику, грађане и државе које се носе са ужасним губицима“, наводе оркестри на својим Фејсбук профилима.

 

У концерту ће учествовати око 60 уметника, који ће наступити заједно из својих домова, 11. априла у 20.30 сати на Јутјуб каналу СНП-а, а исти линк ће бити директно емитован у све четири државе. Ово неће бити само стриминг, као и сваки други, напомињу у СНП-у, јер ће бити и разговора са некима од њих из Италије и Турске. Назив овог концерта, #DistanTugeder, је како је истакнуто, кључна порука ових музичара, која говори о томе како је музика истински језик пријатељства.

 

„Ова 2020. је требало да буде година у којој ће се цео музички свет утркивати ко ће креативније, иновативније и значајније обележити 250 година од рођења Бетовена. Уместо тога, остајемо код куће, али је Бетовен итекако жив. Четири нације, три оркестра, три хора, један диригент и 250 година Бетовена на једно вече победиће тренутне околности у покушају да ујединимо свет. Макар на једно вече“, поручују ови музичари.

 

Недавно су, за дан СНП-а 28.марта, чланови Опере одлучили да донесу позориште на кућну адресу нашим најстаријим суграђанима, подсећа директор опере СНП-а Александар Станков, додајући да је и ова мала акција солидарности онлајн обишла свет. Вероватно ће и ово заједничко извођење грандиозне Бетовенове оде посвећене целом човечанству, чија порука ових дана добија још више на значају.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дневник


Последњи пут измењено субота, 11 април 2020 14:18
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015