Logo
Одштампајте ову страницу

Начини на које коронавирус може променити поглед на свет

Оцените овај чланак
(2 гласова)

cuvajzemljudfddfdfdfКриза је у целом свету. Неки у овим временима виде прилику за промену, док неки виде само опасност. У последњих неколико недеља, чули смо и сазнали много о опасности и патњама које је проузроковао КОВИД-19, међутим могућности нису отворене само за произвођаче сапуна.

 

Ово су позитивни примери промене колективног начина размишљања која ова хитна ситуација може донети.

 

Ценити предности самоодржавања

 

Ова ситуација ће многе од нас упутити на коришћење робе локалних произвођача, уместо на производе који захтевају дуге и далеке ланце снабдевања. Овим праксама се заговара одрживост, а и сами стичете утисак да сте независни јер не чекате да вас влада заштити већ то можете урадити сами и задржати утицај на своју судбину и судбину ваших најближих.

 

Брже усвајање соларних панела

 

До сада ни један регион није доживео прекид напајања струје, међутим да ли се се то заиста неће догодити на одређеним местима? Соларни панели обележавају удаљеност од централизованог система који испоручује струју. Предност децентрализованих система је тај што немају централне тачке отказивања. Соларни панели су представљени као морално супериорнија опција и начин да се учини исправна ствар за планету – али време у којем је КОВИД актуелан ће открити колико могу бити значајни на личном нивоу.

 

Иновације и усвајање технологије дронова

 

Сада имамо прилику да уз помоћ технологије испоручимо све врсте производа од врата до врата без контаката са особама које могу бити у карантину. У случају KОВИД-а, ово би могло да значи аутоматизацију многих система у обиму, дронова за испоруку и дезинфекцију робота који означавају само почетак. Већ постоје примери НГО организација који користе дронове за ношење лекова на удаљене локације са импресивном прецизношћу.

 

Универзални основни приход

 

Доктор Мартин Лутер Кинг, Бертранд Расел, Милтон Фридман и многи други су се сложили да цивилизовано друштво треба својим грађанима да обезбеди новац за основне животне потребе како би се осигурало да нико више не мора да живи у стању очаја. Током тренутне или предстојеће изолације многи послови ће нестати преко ноћи. Губици на берзи одражавају забринутост колико велике промене у потрошњи могу томе допринети. У светлу тога, Хонг Конг је већ одобрио неке износе новца за ту ситуацију дајући сваком грађанину 10.000 хонгконшких долара (око 1290 долара). Предлоге за давање месечног новчаног трансфера свим грађанима током пандемије подржали су и либерали и конзервативци у многим државама.

 

Здрав позив да се лидерима никада не верује слепо

 

Грађани целог света тренутно могу да гледају како се различити лидери широм света баве истом болешћу. Након што се прашина слегне и бројке се проуче, моћи ћемо да видимо шта је функционисало, а шта није. Али више од тога имаћемо снажан пример како произвољни избори лидера могу бити. Људи су већ умрли јер су одређени лидери земаља погрешно приступили ситуацији. То не мора да значи да грађани више никоме не верују. Уместо тога, требало би захтевати да се више од успеха на биралиштима или обављању функције третира као довољан ауторитет у питањима о којима наука треба узети у обзир.

 

Учење и љубав

 

Поставља се питање колико су свакодневне активности које обављамо заправо корисне? Уколико радимо мање, сматра се добрим по климу и околину у целини као и за ниво стреса и душевни мир. КОВИД-19 ће, бар на неко време, донети екстремно смањење продуктивности. Ово ће нам такође пружити нову основу за поређење са нашим „нормалним“ животима. Кад се нађемо присиљени да застанемо на неко време, шта ће нам на крају заиста недостајати - а шта уопште нећемо пропустити?

 

Шире усвајање децентрализованих интернет протокола

 

Карантин може бити сан за интровертне особе - док Интернет не престане да ради. Уколико водимо децентрализоване интернетске протоколе, могли бисмо прећи од наде до сазнања. Интернет је направљен да буде стабилан у доба кризе. Међутим, с временом је мали број компанија постао власник великог броја сервера који усмеравају саобраћај. То онемогућује интернет децентрализацију. Међупланетарни систем датотека (ИПФС) је нови протокол који бисмо могли да усвојимо - што значи да бисмо могли да будемо боље опремљени за кризу.

 

Свет после истине

 

Како се сусрећемо са различитим сценаријима током ове кризе, једноставно желимо да знамо чињенице: Колико треба да нас уплаши кијавица? Шта је са руковањем? Да ли је све под контролом или треба да складиштимо воду и храну? Иако је сумња у науку последњих година све већа, сада не видите хорде људи који одбацују помисао на вакцину.

 

Видео присутност

 

Социјално дистанцирање се, на срећу, догађа у времену када људи донекле и желе да се удаље. Присутни су мејлови, видео конференције, па чак и аватар ии виртуелне фазе. Самити и концерти налазе дигиталне могућности, а сада је сасвим јасно да смо се ослањали више на авионски саобраћај него што је потребно.

 

Плаћање јунака данашњице са много више од аплауза

 

Људи који школују своју децу из дана у дан изражавају нову захвалност за наставнике. Сакупљачи смец́а и достављачи примају одговарајуће захвалнице за обично незахвалне услуге. Здравствени радници који ризикују своје здравље ради других, сада добијају меру захвалности. Учимо оно што је суштинско. Сада, уместо да плац́амо хероје ове кризе само аплаузом, да ли би ово нагло признање уместо тога могло да преузме новчани облик и претвори у бољу плату за наше најважније професије?

 

Све сјајне књиге, шале и филмови који нам долазе

 

Управо сте добили више времена да завршите свој дуго писани роман. Исто важи и за безброј уметника који су тренутно у карантину а који стварају своје најинспиративније комаде до сада. Шекспир је написао чувеног “Краљ Лир” у карантину. Пандемија у свој својој бруталности може бити прилична муза.

 

Ажурирани протоколи за хитне случајеве

 

Колико год лоше сценарио за KОВИД изгледао, сигурно је да постоје још тежи случајеви за које можемо да се припремимо. Предлози попут Денкенбергеровог да се развију складишта великих размера, поџемне фарме гљива или чак храна која се темељи на бактеријама како би преживели потенцијалну нуклеарну зиму или супер-вулканску ерупцију више не изгледају тако ексцентрично као некада. Уместо тога, они делују мудро и сматрају се, како речи "нада у најбоље, планирај за најгоре" почињу све више да одјекују.

 

Обновљена дуговечност

 

Пре ове пандемије, 100.000 људи је умрло од болести директно повезаних са основним стањем тела - и то сваки дан. Како КОВИД-19 несразмерно погађа старији део популације те медицински професионалци позивају на основу старости, ово би питање требало да добије озбиљан замах. Здравствени распон - и животни век - проблем је који бисмо могли озбиљније користити за свој колективни талент за борбу, јер придајемо вец́у тежину аргументу који често износе они из области да би старење требало класификовати као болест.

 

Разумевање онога што је могуће колективним веровањем

 

Посебно када је реч о дугу. Федералне ресерве нуде краткорочне зајмове за стабилизацију тржишта услед КОВИД-19. Много времена у вашој куц́и значи много времена за учење и организовање за промене са људима који деле ваша уверења и могу да их појачају. Било да је у вези са дугом, или са нечим другим.

 

Непријатељ којег сви делимо

 

Оно што је сигурно је да сви желимо сигурно сутра. У KОВИД-19 пронашли смо заједничког непријатеља који напада људе без обзира на њихов изглед или пасош.

 

То нас враћа на првобитно значање кризе: садашња ситуација нуди избор. Или покушавамо да спојимо свет какав је био пре ове катастрофалне појаве, или можемо да искористимо овај тренутак као заједнички догађај и тренутак за уједињење глобалне нарације.

 

Већ неко време свесни смо глобалне међусобне повезаности али се то никада није осетило као до сада. Већ смо били сведоци недостатка глобалне координације за контролу ширења вируса. Сада смо сведоци како влада сваке државе претвара овај заједнички глобални догађај у толико јединствених, национално дефинисаних искустава.

 

Све ово говори о свету који је постао међусобно повезан, а ипак се држи модела управљања претварајући се да нисмо. Ово се може променити. Можемо испричати још једну причу. Она која захтева глобалне ризике добија глобални одговор и изјављује да су одређена питања толико важна да стоје пре свега у партнерству. Вирус се може брзо ширити и дубоко нас променити. Па и идеја. Заглављени, сами у нашим кућама, никад није било бољег времена за окупљање.

 

Извор: Singularityhub.com

 

 


Последњи пут измењено недеља, 12 април 2020 17:43
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015