Logo
Одштампајте ову страницу

Корона вирус: Како да обиђете свет, а да не мрднете из куће

Оцените овај чланак
(2 гласова)

reuters34343434Авио-компаније широм света приземљиле су авионе. Државе су затвориле границе и наредиле људима да остану код куће.

 

Доба корона вируса ограничило је уобичајено кретање, али оно не може да заустави нашу машту и способност замишљања.

 

Пред вама је 10 начина на који можете да видите свет - преко камере.

 

Слонови Јужне Африке

Пратите уживо слонове с појилишта из парка Тембе, близу границе Јужне Африке са Мозамбиком. Већину времена ту ће се глодати најмање неколико слонова - а они који је живе у њој наводно су највећи на свету.

 

С времена на време можете ухватити леопарде, лавове, носороге и биволе. А оне мале антилопе које видите зову се суни.

 

(Случајно одабрана чињеница: Слонови не могу да скачу.)

 

Тајмс Сквер, Њујорк

Можда једно од најпрометнијих места на свету у нормалним околностима, срце Менхетна невероватно је мирно јер се град бори са око 50.000 потврђених случајева корона вируса.

 

Сјајне рекламе на Тајмс Скверу сада промовишу представе којима нико не може да присуствује, одећу коју нико не може да купи и градове које нико не може да посети.

 

Лапонија

Видео пред вама могао би да понесе награду најудаљенијег преноса уживо - пошто снимци од 360 степени долазе из дубоког снега северне Финске, изнад Арктичког круга.

 

У нормалним околностима, мало шумовито село Конгас угостило би туристе који преплављују митологију северне Финске и њене мистериозне вилењаке.

 

Али, данас је још мирније него иначе.

 

Тајландска плажа

Ово треба да гледате сваки дан ако желите да се опустити уз спектакуларни залазак сунца.

 

Снимак долази са усамљене беле плаже на острву Кох Самуи, на Тајланду, где се чини да људи практикују друштвено дистанцирање на заиста задовољавајући начин.

 

Сунце залази ових дана око 18:30 по локалном времену.

 

Поларна светлост

Корона вирус је можда по природи најагресивнији, али је због њега природа у најмању руку мирна.

Ово је пренос уживо провинције Манитоба у Канади. Ако га посетите док је тамо ноћ, видећете поларну светлост у пуном сјају, како магнетно поље наше планете делује са наелектрисаним честицама са Сунца.

 

Тренутно није сезона најјаче поларне светлости, али је и даље прилично спектакуларно.

 

(Случајно одабрана чињеница: друге планете, а међу њима Нептун и Сатурн, такође имају поларну светлост.)

 

Венеција

Један од најлепших и најпосећенијих градова на свету је затворен.

 

Италија је доживела крах због пандемије корона вируса и има највише смртних случајева на свету. Због тога су Венеција и остатак државе недељама под строгим мерама карантина.

 

Као што се може видети из многобројних преноса уживо, улице Венеције су тихе, а канали мирни. Толико су мирни, да су чистији него икад.

 

Афричке гориле

Овај пренос - који ради дању и ноћу - приказује гориле које раде оно што гориле раде иначе у центру за очување те врсте на истоку Демократске Републике Конго.

Овде живи око 300 горских горила - око осам одсто светског света - и неће вам бити потребно много времена да их видите. Ово је један од многих уживо преноса организације explore.org.

(Случајно одабрана чињеница: Гориле и људи деле 98 генетског кода.)

 

Токио

Као и њујоршки Тајмс Сквер, прелаз Шибуиа у јапанској престоници обично је једна од најпрометнијих раскрсница на свету. Тренутно је мирније, али није пусто. А можете видети и да се људи држе препорука о социјалном дистанцирању.

 

Норвешка возом

Добро, ово технички није пренос уживо - већ низ дугих видео записа спојених у један, на којима се види живописно путовање возом између Бергена и Осла.

 

Али то није битно. Невероватно је умирујуће док воз пролази поред фјордова, језера и шума у снегу.

Свемир

Ово је можда најспектакуларније од свега до сада. Долази са Међународне свемирске станице која путује брзином од око 27.300 километара на час изнад наших глава (а коју сте можда и видели током ведрих ноћи).

 

Бићете сведоци изласка или заласка сунца отприлике сваких 45 минута и играћете игру погађања „из које земље летим?"

 

Пренос уживо доступан је само кад је свемирска станица у контакту са Земљом - повремено се губи сигнал, али то није толико често.

 

Извор: BBC 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015