Logo
Одштампајте ову страницу

Култура и пандемија: У ватиканске музеје без улазнице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vatikanmuzejiiiiiiiЧак и када наредних седмица (или месеци?) почне, у низу земаља Европске уније најављено или барем наговештено ублажавање мера против пандемије ЦОВИД-19 и оживљавање јавног живота, оно ће бити постепено и обазриво.

 

 

Предност ће, како је најављено, имати привреда, потом јавна управа, школе и универзитети. Нешто ће дуже потрајати док уметнички догађаји и културне приредбе буду могући као пре почетка ширења корона вируса.

 

Али многобројне културне институције су се од почетка пандемије потрудиле да "оду" у дневне собе својих посетилаца када већ они због предузетих мера заштите становништва не могу да дођу код њих – на изложбе, представе, концерте, представљање књига… Фондација Роберт Шуман једна је од институција које нуде редовно допуњаване листе виртуелне културне понуде у европским земљама – на њој су музеји, изложбе, концерти или опере које публика може погледати односно одслушати седећи код куће.

 

За све заинтересоване су "врата", без улазнице, отворили Ватикански музеји, који нуде седам виртуелних "шетњи", међу њима и ону кроз Сикстинску капелу.

 

 

Капитолски музеји у Риму су под мотом "култура код куће" такође учинили доступним своје колекције, а могуће је и виртуелно разгледање различитих знаменитости у главном граду Италије.

 

На сличан начин могу се разгледати и париски Лувр и дворац Версај, Рајксмузеј у Амстердаму или колекције берлинског Музејског острва. Од прошле седмице берлинска Галерија слика поклања свима велики каталог изложбе "Рафаел у Берлину" поводом 500. годишњице смрти овог ренесансног сликара. Изложба је због пандемије затворена, али сада је могуће да се бесплатно преузме каталог.

И једна од најзначајнијих овогодишњих европских изложби, она у белгијском граду Генту под називом "Ван Ајк. Оптичка револуција" морала је да буде затворена због пандемије. Али, ремек дела Јана Ван Ајка могу се разгледати виртуелно. Организатори изложбе указују да је широм света сачувано само 20 дела овог средњовековног мајстора, од којих се половина сада може видети у Генту, те изложбу описују као "искуство могуће само једном у животу".

 

Али и мањи музеји користе медијске могућности у пандемији. Музеј европских цивилизација и Медитерана (МUCEM) у Марсеју онлајн нуди бесплатно изложбене каталоге и књиге.

 

Музеј обедовања у Франкфурту има виртуелну туру кроз актулену изложбу "Ускршња јаја" са много занимљивих објеката, књига и рецепата. Фондација Алфонс Муха у Прагу даје публици могућност да, уз детаљна објашњења, разгледа радове једног од уметника који су обележили "арт нуво".

 

Швајцарска издавачка кућа "Диогенес" покренула је, заједно са својом ауторком, немачком редитељком Дорис Дерие литерарни семинар чијим се онлине "полазницима" свакодневно нуди тема о којој треба, без много премишљања, спонтано да пишу 10 минута – рецимо о првој љубави, о највећим сопственим лажима или о односу са мајком. Швајцарски књижевни часопис Глитер започео је литерарни онлајн фестивал "ВИРАЛ", а за публику свакодневно уживо читају писци из земаља немачког говорног подручја.

 

Аустријска радио станица ФМ 4 је 10. априла приредила десетосатни књижевни маратон у којем је 120 учесника читало роман "Куга" Албера Камија. Међу онима који су за "невидљиву" публику читали ово дело француског нобеловца су и бивши аустријски председник Хајнц Фишер (Хеинз Фисцхер), аустријска добитница Нобелове награде за књижевност Елфриде Јелинек (Елфриеде) или глумац Клаус Мариа Брандауер. Сви који су маратон уживо пропустили, могу и наредних седмица да га одслушају преко интернет странице овог радија. Немачки писац југословенског порекла Саша Станишић спојио је литерарни и хуманитарни ангажман - данима је преко мрежа Твитер и Твич читао приче за децу, а корисници су били позвани да дају прилоге за организације које у пандемији помажу грађане којима је помоћ најпотребнија. Тако је прикупљено више од 10.000 евра.

 

У концертним дворанама и оперским кућама нема публике, али оне нису "заћутале". Платформа Operavision, која окупља 29 партнера из 17 земаља Европске уније и која је настала уз помоћ ЕУ програма "Креативна Европа", има велики архив продукција оперских кућа широм Европе. Публици су оне доступне бесплатно, а свака три до четири дана на онлине програм се стављају нове представе. Берлински филхармончари у својој Дигиталној концертној дворани нуде на стотине концерата где се могу доживети и чувени бивши диригенти – Херберт фон Карајан, Клаудио Абадо или Сајмон Ретл. Месец дана су концерти, уз коришћење одговарајуће шифре, свима доступни бесплатно.

 

Бесплатан је био и концерт који је италијански тенор Андреа Бочели на Ускрс одржао у празној катедрали у Милану, у срцу оног дела Италије који је највише погођен пандемијом. Бочелијев рецитал био је, како је најављено, порука "љубави, оздрављења и наде". Атрактивну идеју у дело је спровео британско-немачки виолиниста Данијел Хоуп са својим наступима под називом "Hope at Home“ – преносе се свакодневно, уживо из његове дневне собе у Берлину. Међу истакнутим гостима, који како наглашава Хоуп увек седе на прописаном одстојању од њега, до сада су били и редитељ Боб Вилсон и џез музичар Тил Бренер.

 

Сада је прилика да се пажња публике скрене и на музичаре које иначе зна само одабрани круг поклоника. Немачко француски дуо Рапхy и Адрy на саксофону и виолончелу свакодневно изводе своју мешавину џеза, рока и кантрија, а доступна је на Инстаграму.

 

 

Пребацивање културних збивања из затвореног у виртуелни простор није само део настојања да се с једне стране сачува активност позоришта, оркестара, опера или галерија и музеја и са друге стране грађанима олакшају недеље "друштвене изолације". Посебно су мање културне установе, које немају донације државе или помоћ културних фондација и програма, принуђене да траже начине да преживе – и оне и ствараоци који у њима наступају.

 

Тако дистрибутерска кућа за некомерцијална уметничка остварења, Грандфилм из Нирнберга, нуди изнајмљивање филмова, по цени већој него што се могу гледати филмски хитови преко великих међународноих стриминг сервиса. Али зато сав приход овај дистрибутер дели са малим арт биоскопима у двадесетак немачких градова у којима би се ови филмови у "нормалним" временима приказивали. У Берлину, граду познатој по клупској сцени, под мотом "журка се наставља онлајн" организовали су се клубови који нису хтели да забораву и финансијској неизвесности препусте своје музичаре и ди-џејеве. Током мера за сузбијање пандемије они на платформи наступају уживо сваке вечери од 19 сати. Подршку им пружа и неколико медијских кућа из главног града Немачке, а онлајн публика је позвана да даје новчане прилоге за око 9.000 људи који раде у берлинским клубовима и који су од увођења мера против пандемије остали без прихода. Нешто од сада стечених "виртуелних" искустава у прављењу праве и атрактивне понуде и привлачењу публике ће културне институције можда моћи успешно да примене и касније, након пост-пандемијске нормализације.

 

Извор: Еуроактив


Последњи пут измењено среда, 22 април 2020 12:20
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015