A+ A A-

Почео Месец Рамазана

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ramazazzazaan89898989Oд јуче са заласком сунца за све муслимане почео је свети месец поста - Рамазан, а све активности у вези са тим биће прилагођене актуелној ситуацији и мерама предузетим за спречавање ширења корона вируса.

 

Рамазан је месец обавезног поста за све пунолетне, здраве муслимане који нису у путу, болесне, породиље и труднице. Пост подразумева уздржавање од хране и пића, али и лоших мисли и дела од зоре до заласка сунца.

 

Пандемија короне прави је тест за муслимане широм света, јер су чак три од укупно пет ступова исламске вере директно погођени коронакризом. Многе земље су укинуле слободу окупљања и затвориле џамије за обвезујућу молитву, а хаџ, ходочашће у Меку тренутно није могуће, јер је Саудијска Арабија по први пут у повијести затворила ово свето мјесто. Сада се у питање доводи и Рамазан.

 

Исламска заједница у БиХ је раније издала инструкције за обављање намаза и других активности у џамији, у којима ће моћи да буде онолико особа колико је допуштено прописима надлежних. Такође, испред сваке џамије мора бити обезбеђено дезинфекционо средство и топломер за мерење температуре на даљину за особе које буду улазиле у џамију.

 

Међутим, с обзиром на брзо ширење коронавируса, тренутно је "нормалан" пост готово незамислив, јер би свакодневно одрицање од хране и пића могло ићи у прилог ширењу KОВИД-19. Физички стрес може погодовати развоју болести. Ипак, исламски пост се примјењује само уколико није угрожено здравље особе - болесни и слаби људи, једнако као и труднице, ослобођени су обвезе поста. Овај изузетак би могао постати правило 2020. године.

 

Месец Рамазан је 9. месец исламскога календара који некад има 29, а некад 30 дана.

 

Муслимани посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар. Година муслиманског календара је краћа за десет дана од сунчеве године, па се тако Рамазан помера сваке године за десет дана.

 

Ове године (2020/1441) Рамазан има 30 дана. Иначе, рамазански пост је највећа верска обавеза и својеврсна је “вежба издржљивости”, снаге воље и вере.

 

Пост је и средство промовисања солидарности са онима који су жедни и гладни због сиромаштва, а не својом вољом. Сматра се да се уз пост тело лакше очисти од нагомиланих штетних ствари.

 

По истеку месеца Рамазана, наступа тродневни празник Рамазански Бајрам.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 24 април 2020 19:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани