Logo
Одштампајте ову страницу

Институт Сервантес представља најбоље краткометражне филмове

Оцените овај чланак
(2 гласова)

maksfulddffdffdfdfБесплатан онлајн фестивал ибероамеричких краткометражних филмова биће одржан овог јуна у организацији Института Сервантес и Међународног филмског фестивала у Уески.

 

Шест одабраних филмова, које ће публика широм света моћи да погледа у јуну, награђени су током претходне две године на познатом Међународном филмском фестивалу у Уески. По два филма из Шпаније, Мексика и Чилеа биће доступни за бесплатно гледање на Вимео каналу Института Сервантес и то током 48 сати од премијерног термина приказивања.

 

“Кратки метар је диван филмски формат и не служи само онима на почетку каријере, који желе да развијају своје прве идеје, већ и оствареним редитељима који се враћају овој врсти филмова јер им допуштају велику слободу”, наводи Рубен Морено, директор Међународног филмског фестивала у Уески, објашњавајући како кроз свега неколико минута одабрани филмови обрађују најразличитије теме и поигравају се са жанровима.

 

Циклус ће 2. јуна у 20 часова отворити шпански филм “Једна ноћ са Хуаном Дијегом Ботом”, у којем пратимо необичан однос Кристине, која целог живота жели да проведе бар једно вече са познатим глумцем, док он има нешто другачије жеље и планове. Наредне седмице, од 9. јуна, филмофили ће моћи да уживају у хваљеном мексичком остварењу "Олимпијски пламен". Овај филм враћа нас у 1968. годину и отварање Олимпијских игара у Мексику, спајајући историјски подвиг једне атлетичарке, “ватру мира” и крваво завршене студентске демонстрације неколико дана пред почетак спортског догађаја.

 

                                                      lost

 

Млади Мароканац Тарик главни је јунак шпанског филма “Тахриб”, који ће за гледање бити доступан од 12. јуна. Његов задатак је да превози путнике на чамцу кроз Гибралтарски мореуз, а да га не ухвате. На том путу, Тарик никада не зна да ли ће његова следећа вожња уједно бити и последња. Од 16. јуна публика ће моћи да погледа чилеански филм “Грамзивост”, чија радња прати Аријел, жену уплетену у хватање тинејџера који је украо мобилни телефон. Међутим, и пре него што полиција стигне, маса сачињена од случајних пролазника постаје све гласнија и она ће морати да одлучи на чијој је страни.

 

Мексички филм “Траг” моћи ће да се погледа од 23. јуна. Ово награђивано остварење на оригиналан начин бави се убиствима новинара кроз случајеве који су потресли Мексико, истичући важност борбе за слободу говора. Циклус 30. јуна затвара чилеански филм “Пасји пут”, у којем публика прати седамнаестогодишњег Хорхеа, на његовом путу да пронађе оца којег никада није упознао.

 

Сви филмови биће доступни за гледање са преводом на енглески језик. Осим пројекција, за праве љубитеље седме уметности биће организовани и онлајн разговори са редитељима филмова из различитих центара Института Сервантес широм света.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 30 мај 2020 20:51
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015