Logo
Одштампајте ову страницу

Јединствени сјај балетске звезде - изложба посвећена Јованки Бјегојевић

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jovnkabjegojeviccccМузеј Народног позоришта у Београду отвара нову изложбу посвећену примабалерини Народног позоришта у Београду Јованки Бјегојевић - Јединствени сјај балетске звезде, ауторке Милене Јауковић.

 

Изложба ће свечано бити отворена у понедељак, 8. јуна 2020. године у 18.30 часова у Музеју Народног позоришта у Београду (Доситејева 2).

 

Реч ауторке Милене Јауковић

 

„Jованка Бјегојевић jeдна је од најзначајнијих балетских уметница у историји Балета Народног позоришта у Београду. Била је јединствена уметничка појава и раскошан балетски уметник. Будући да се професионалним животом ове велике уметнице до сада још нико није бавио на систематичан начин, прикупити разуђену архивску грађу, као и многобројне, до сада мање познате податке, представљало је значајан изазов, али и велику одговорност. Ова изложба, стављајући претежно акценат на уметничко деловање Јованке Бјегојевић на сцени Народног позоришта у Београду, третира и остале, врло значајне фазе њене каријере, које се односе на играчке ангажмане у Француској и Аустралији, обрађујући и многобројна самостална гостовања широм света, која у подједнакој мери завређују пажњу и доприносе свеобухватности приказа ове изузетне балетске каријере.“

 

О уметничком стваралаштву Јованке Бјегојевић говориће балетски уметник и кореограф Владимир Логунов, управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић и ауторка изложбе Милена Јауковић, изложбу отвора изузетна балетска уметница и публициста Соња Лапатанов.

 

Извор: Кућа добрих вести


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015