Logo
Одштампајте ову страницу

Министар правде и људских права Индонезије у посети Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indolaziciМинистар за правду и људска права Републике Индонезије Јасон Лаоли дошао је у посету Републици Србији и из Амбасаде Индонезије у Београду одржао је посебну интернет конференцију на којој су присуствовали чланови Друштва српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“ и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ Виктор Лазић. Овом приликом је потписан протокол о сарадњи између Друштва „Нусантара“ и Удружења Адлигат.

 

„Долазак министра Јасона Лаолија је значајан догађај који потврђује пријатељске везе два народа, посебно што посета долази у периоду повећаног ризика од ширења коронавируса. Индонежанска влада жели сарадњу са Србијом, те су и у овогодишњим сложеним условима путовања, послала министра како би се наредних дана потписали споразуми о сарадњи из области правде и људских права и на највишем нивоу разговарало о билатералној сарадњи“, каже Марко Јелић, генерални секретар Друштва српско-индонежанског пријатељства НУСАНТАРА које броји више од 170 чланова, које следеће година прославља 18 година од оснивања.

 

У Удружењу Адлигат се налази највећа збирка књига и предмета из Индонезије у југоисточној Европи коју су подржале важне индонежанске институције образовања и културе. Многи славни Индонежани управо су Удружењу Адлигат поклонили своје предмете, архивску грађу и књиге, док је више институције ангажовало Адлигат за саветника на очувању историјске грађе.

 

„Желимо искрену добродошлицу индонежанском званичнику и надамо се да ће, упркос тренутној ситуацији, из Београда понети лепа сећања. Индонезија је пријатељска држава са којом нас веже дуготрајно и дубоко пријатељство и ми желимо да на тим темељима развијемо богату размену и активности на свим пољима са једном од највећих држава Азије“, каже председник Адлигата Виктор Лазић.

 

Између осталог, главни партнер у југоисточној Европи славном индонежанском факултету за уметност Институту Кесенинан (IKJ) који је изнедрио читаву модерну генерацију индонежанских фотографа, скулптора, режисера, глумаца, цртача, глумаца и других уметника јесте Удружење Адлигат.

 

„Ових дана се навршило 50 година од оснивања ове престижне институције“, каже Виктор Лазић. „Адлигатови сарадници и чланои снимили су видео честитку намењену управи и свим професорима и студентима факултета, што је изазвало велико одушевљење у Џакарти, с обзиром на то да због новонасталих околности не могу да организују прославу важног јубилеја.“

 

Најзначајнији уметници Индонезије су чланови Адлигата. То су, на пример, књижевник и декан Института Кесениан Сено Гумира Аџидарма чија дела су позната од Њујорка, преко Лондона до Џакарте, који је Адлигату поклонио своје необјављене рукописе, директор највећег приватног културног цетнра у Џакарти, књижевник Гоневан Мухамед, сликар Јус Ризал итд. Члан Адлигата ће ускоро постати и Сепари Ђоко Дамоно, један од најзначајнијих индонежанских песника последњих пола века.

 

„Поносни смо на то да је Удружење Адлигат, баш као и Нусантара, један од јаких мостова Србије и Индонезије. То смо постигли добрим делом захваљујући водећем српском експерту за Индонезију, амбасадоки/званичној представници Адлигата у Џакарти, Христини Николић Мурти и амбасадору Србије Слободану Маринковићу који је прихватио да пожртвовано ради на свакој нашој иницијативи“, каже Лазић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 јул 2020 17:24
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015