Logo
Одштампајте ову страницу

„Да ли је пандемија променила поглед на старост и старење?“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

starostlepotadfdfdfЦрвени крст Србије и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА) ове године на Међународни дан старијих особа, 1. октобра организују панел дискусију са почетком у 13 часова у Ботаничкој башти Београда, Таковска 43.

 

Сви заинтересовани биће у могућности да прате Панел дискусију преко УНФПА фејсбук странице.

 

 

У 2020. години, Међународни дан старијих обележава се по 30. пут, а у јеку глобалне пандемије KОВИД-19. Због тога ове године Црвени крст Србије и УНФПА организују панел дискусију на тему „Да ли је пандемија променила поглед на старост и старење?“

 

Познато је да је ризик од оболевања међу старијим особама виши него у општој популацији, али са друге стране, старији су најразноврснија, највише хетерогена група од свих узрасних група у становништву да никакво уопштавање не одговара реалности. Планирана панел дискусија је прилика да представници старијих особа прикажу и објасне да ли се и на који начин њихов живот променио током пандемије. У дискусији ће бити речи о свакодневним препрекама и проблемима, али позитивним искуствима и препорукама за унапређење квалитета живота свих, а не само старијих особа. Дискусија ће се бавити и препознавањем властите одговорности у заштити здравља и важношћу промовисања здравог старења кроз цео животни циклус.

 

Учесници дискусије ће бити:

 

Даница Шмиц из Београда која ће говорити о волонтирању током пандемије,

Мирослава Матић из Крагујевца која ће говорити о дигиталној укључености старијих,

др Радмила Дамјановић из Крушевца која ће говорити на тему ејџизма и пандемије,и

др Милан Зобеница из Сомбора са темом Приступ услугама у доба пандемије.

Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије биће модератор дискусије и представити извештај УНФПА „Старије особе и КОВИД-19“.

 

Препоруке “из ципела сениора” сениорима у време епидемије

 

Настављајући традицију обележавања важних датума за грађане, Волонтерски сервис Звездаре у сарадњи са Удружењем “ Хлеб живота“ у четвртак, 1.октобра обележава Међународни дан старијих.

 

– Од 12,00 до 14,00 часова у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395, реализоваће се уз поштовање свих епидемиолошких мера, следећи програм.

 

– Од 12,00 до 13,00 часова одржаће се фокус група коју ће водити Јелена Вулић, психолог и психотерапеут и волонтерка Сервиса, са учешћем 14 сениора који ће поделити своја позитивна искуства у време епидемије која су допринела да се осећају мање усамљено, уплашено и доконо.

 

Наредних дана ова искуства као добри примери и препоруке биће доступни суграђанима у штампаној форми у Волонтерском сервису и на сајту Општине Звездара.

 

– Од 13,00 до 13,45 часова дружење уз освежење и послужење и приповедање Славице Ступарушић, новинарке Политике и волонтерке Волонтерског сервиса са једног од новинарских путовања по Србији.

 

– Од 13,45 до 14,00 часова подела пригодних поклона учесницима фокус групе и ангажованим волонтерима/кама.

 

Будући да је број учесника ограничен, заинтересовани за учешће у наведеном програму могу се пријавити на телефон Сервиса 286 44 26 до среде до 14 часова.

 

Коришћење заштитних маски је обавезно.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 октобар 2020 10:20
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015