Logo
Одштампајте ову страницу

Инклузија Рома и борба против антиромизма морају бити приоритети Владе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ALIJANSAROMI54545454Алијанса против дискриминације Рома упутила је писмо председници Владе Ани Брнабић и позвала Владу да ревидира Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, одреди јасну одговорност за управљање Стратегијом и праћење спровођења Стратегије, усвоји Акциони план за њено спровођење, као и да у складу са Оквиром Европске уније за националне стратегије интеграције Рома до 2020. у приоритете стави борбу против дискриминације и антиромизма.

 

Усвајање овог предлога неопходно је зато што још од усвајања Стратегије 2016. није јасно ко је одговоран за управљање и ко је одговоран за праћење спровођења Стратегије. Ова ситуација у значајној мери отежава остваривање циљева Стратегије и онемогућава инклузију Рома. Такође, Акциони план за спровођење Стратегије није усвојен за 2019. и 2020, што је неопходно како би Стратегија уопште могла да се примени. Без Акционог плана, Стратегија остаје само списак жеља који се не може применити у пракси.

 

Подела задатака и надлежности није јасна, неке надлежности су дуплиране између Координационог тела за праћење реализације Стратегије, са једне стране и Радне групе за координацију активности за унапређење положаја Рома, са друге стране. Координационо тело, између осталог, није обезбедило механизам за праћење инклузије Рома због тога што услед недостатка законске надлежности Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је било надлежно за подршку Координационом телу, није ни могло да систематизује радно место за ове послове. Формирањем поменуте Радне групе ситуација је додатно закомпликована јер су неке надлежности дуплиране, па спадају у делокруг послова оба наведена тела. Уколико питање поделе задатака и надлежности није јасно уређено, изостаће и одговорност, као и социјална инклузија Рома и Ромкиња.

 

Србија мора поступати у складу са међународним обавезама. Наиме, Оквир Европске уније за националне стратегије интеграције Рома до 2030. наводи да борба против дискриминације и антиромизма мора бити међу приоритетима државне политике. Такође, Извештај Европске комисије за Србију за 2020. потврђује да су институције које се баве интеграцијом Рома и даље неефикасне и сложене и без јасне поделе задатака.

 

Из наведених разлога, Алијанса против дискриминације Рома сматра да је неопходно да Влада ревидира Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025, како би Роми и Ромкиње имали приступ економским и социјалним правима и једнаке могућности.

 

Алијанса против дискриминације Рома, као савез десет удружења грађана које се боре за унапређење положаја Ромске заједнице, спремна је за сарадњу са Владом Републике Србије на сузбијању дискриминације и антиромизма у Србији и у складу са тим је упутила овај предлог председници Владе Републике Србије Ани Брнабић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 новембар 2020 15:57
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015