Logo
Одштампајте ову страницу

Конкурс „На други поглед“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nadrugipogledАустријски културни форум расписао је конкурс за излагање 10 радова визуелних уметника и уметница из Србије и 10 из Аустрије, на новој онлајн платформи посвећеној дијалогу уметника из ове две земље.

 

Конкурсом се упућује позив уметницима да доставе радове у дигиталном облику који указују на начине на које европска друштва посматрају себе и „друге”. Конкурс је отворен до 31. јануара 2021, а за уметнике/уметнице чији радови буду одабрани предвиђен је и хонорар.

 

Наслов „На други поглед // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ позива уметнике/це да предложе радове који реферишу и превазилазе клишее и предрасуде које Аустријанци и Срби имају једни о другима упркос – или управо услед – блиских историјских односа и испреплетених историја миграција. Посебан тематски фокус је на уметничким радовима који промишљају постојање и могућности промене тих клишеа и предрасуда. Наслов такође сугерише да и сами уметнички радови тематски пропитују другачије визуре у односу на очекивано и опште познато, те да сугеришу нешто друго у односу на оно што се на први поглед чини.

 

Нова онлајн платорма Аустријског културног форума настаје имајући у виду тренутне неизвесне околности, али и могућности које се отварају са новим видовима уметничког стварања и комуникације. Замишљена је као излагачки простор за тематски и курирани уметнички садржај који у иницијалној фази чине радови 10 визуелних уметника/уметница из Србије и 10 из Аустрије пристиглих на конкурс који се за ову прилику расписује.

 

Јавно покретање онлајн платформе „На други поглед // Auf den zweiten Blick // At Second Glance“ планирано је за март 2021. године, када се обележава 20 година од оснивања Аустријског културног форума Београд као и 185 година од успостављања дипломатских односа између Аустрије и Србије.

 

Конкурс је отворен до 31. јануара 2021. у 23:59 по средњеевропском времену, а   пријављивање је могуће на ОВОМ линку.

Детаљне пропозиције за пријављивање учесника налазе се на ОВОМ линку.

Одлуку о избору радова доноси шесточлани жири у саставу: др ум. Александра Јованић, доцент Факултета ликовних уметности у Београду; мр Дејан Калуђеровиц, уметник, суоснивач организације за уметност и културу Вереин К из Беча; Мирослав Карић, кустос, Музеј савремене уметности, Београд; др Сања Којић Младенов, виша кустоскиња, Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад; мр Мирјана Боба Стојадиновић, уметница; мр Јелена Глишић, Аустријски културни форум Београд. Сваки уметник/уметница чији рад буде одабран добиће хонорар у износу од 600 евра.

 

Пројекат се реализује у сарадњи са локалним партнером – Удружењем КомуникАрт из Панчева.

 

Извор: Кућа добрих вести


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015