Logo
Одштампајте ову страницу

Медијска писменост важна за развој друштва

Оцените овај чланак
(2 гласова)

medijskapismenosttttttМожете ли да замислите један дан који ће проћи, а да не погледате у свој мобилни телефон, да не посетите неку од друштвених мрежа, не чујете ниједну вест на телевизији, радију или неком њеб порталу?

 

Вероватно можете једино ако решите да одете на одмор и "искључите се" од света на одређено време, али у редовним околностима смо сви константно изложени огромном броју информација посредством медија и различитих канала комуникације. Због тога је од изузетног значаја да добро разумемо и тумачимо медијске садржаје који допиру до нас, да имамо развијену свест која нам омогућава да правилно разликујемо истину од манипулације.

 

Јачање медијске писмености грађана један је од најважнијих сегмената развоја друштва, а посебно је важно да та тема буде на прави начин заступљена у образовном систему. Управо у томе помаже и због тога је настао "Приручник за медијску писменост за предуниверзитетско образовање намењен наставницима и стручним сарадницима".

 

Захваљујући подршци ЕУ пројекта "Подршка медијским реформама у Србији" креиран је приручник који ће олакшати рад и ојачати капацитете васпитача, учитеља, наставника и стручних сарадника за унапређење медијске писмености код деце школског узраста.

 

На приручнику, који је припремило Министарство културе и информисања, радио је ауторски тим од 20 експерата, представника четири ресорна министарства и осам релевантних институција из области образовања, информисања и медија, као и експерти из области медијске писмености.

 

"Циљ је да овладавањем вештина медијске писмености, деца и адолесценти боље разумеју намере пошиљалаца порука и значења медијских садржаја, заштите се од медијске манипулације, да самосвесно и одговорно партиципирају у друштву чији су чиниоци. Развијање медијске писмености у школи подстаћи ће ученике да процењују и креирају медијске садржаје, научити их да препознају потенцијалне претње на мрежи, као што су преузимање података без сагласности, циљано оглашавање или 'сајбер-малтретирање' тј. насиље на интернету", поручују креатори приручника.

 

Како би се ова важна тема приближила што широј публици, од 23. новембра на РТС2 приказују се Суперхероји медијске писмености, а сценарио тих 18 епизода телевизијске серије је припремљен на основу приручника. Суперхероји ће бити преведени и на језике националних мањина и емитовани на РТВ.

 

Приручник је недавно званично представљен на вебинару "Дигитални бунтовник".

 

ЕУ фондови за јачање медијске писмености и слободе медија

 

Европска унија кроз различите програме подржава јачање медијске писмености, слободе говора и изражавања. Подршка Европске уније медијском сектору у Србији фокусирана је на неколико основних области: окружење које погодује слободи изражавања и медија; оснаживање новинара и новинарских удружења; одрживост медија; новинарство у интересу јавности; неговање професионализма и независтности медија; јачање медијске отпорности на спољне притиске, укључујући оне економске природе.

 

Тренутно је у току 14 пројеката које ЕУ финансира, укупне вредности више од 6,5 милиона евра.

 

Подршка медијима у време пандемије

 

Европска унија обезбедила је бесповратну помоћ у вредности од 2,4 милиона евра како би медијима помогла да се изборе са последицама пандемије ковида 19 и наставе са продукцијом садржаја у периоду великих губитака и изазова.

 

Подршка ће бити обезбеђена током периода од 36 месеци, а њу ће реализовати Европски фонд за демократију (ЕЕД), који је активан на подручју Западног Балкана и Србије од 2018.

 

"Пандемија ковида 19, која је утицала на скоро сва занимања, додатно је отежала ситуацију у којој се налазе медији, нарочито на локалном нивоу. Одлучили смо да обезбедимо подршку медијима кроз програм грантова у вредности од 2,4 милиона евра, за наредне три године, који је осмишљен тако да им пружи подршку током овог тешког периода", изјавио је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

 

Медији могу да се пријаве за грантове путем онлине апликације на сајту ЕЕД-а.

 

 

Извор: Еуроактив


Последњи пут измењено недеља, 10 јануар 2021 20:49
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015