Кућа Добрих Вести

Login

Роси фест од 24. јануара до 2. фебруара у Београду и онлајн

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Rosiоооо1Четврто издање међународног фестивала класичне музике „Роси фест 2021“ одржаће се од 24. јануара до 2. фебруара 2021. године у Београду, у складу са препорукама Владе Републике Србије у циљу сузбијања пандемије Kовид-19.

 

Будући да је један од најважнијих циљева Роси феста скретање пажње шире јавности на значај музике у образовању младих и развијању њихових креативних потенцијала, фестивал ће бити отворен 24.01. представом за децу „Бастијен и Бастијена“ на сцени Раша Плаовић. После завршетка представе, све малишане очекује поклон изненађење од пријатеља фестивала.

                                                     bastijen

У оквиру едукативног програма Роси феста, чувена оперска дива Олга Макарина, у сарадњи са корепетитором београдске опере Срђаном Јараковићем, одржаће онлајн дводневни мајсторски курс за младе соло певаче који ће се одвијати у просторијама Роси феста на Коларчевом народном универзитету, док ће сви заинтересовани предавање музиколошкиње др Ане Стефановић моћи да прате преко Јутјуб канала фестивала, 26. јануара.

 

Седам финалиста Росијевог конкурса за младе композиторе „Портрети и сећања“ публици ће се представити 27, 28. и 29. јануара, такође путем фестивалског Јутјуб канала. На конкурсу је учествовао велики број музичара из преко шеснаест земаља света, а једногласном одлуком комисије у саставу - др Зоран Ерић, др Ана Стефановић, мр Бранка Цвејић-Мезеи, мр Ладислав Мезеи и диригент Стефан Зекић, специјалне награде су додељене Лазару Ђорђевићу (Србија) за композицију „21. октобар“ и Браху Бдил (Израел) за композицију „My father’s death".

                                                               Karmennnnnnn

Тема конкурса за композиторе, „Портрети и сећања“, односи се на сећање на страдања за време Другог светског рата, а млади ствараоци имају прилику да дају свој допринос светској културној баштини у циљу очувања сећања на жртве холокауста. Конкурс у први план истиче сећање на жртве, али и заједничку антифашистичку прошлост два пријатељска народа и у складу са тиме овогодишња тема је била поезија српске песникиње Десанке Максимовић и израелске песникиње Дрити Ронен.

                                               majstorskikurs

На завршној вечери фестивала биће изведена опера „Кармен, једна трагедија“ (02.02.) на Великој сцени Народног позоришта у режији Ане Григоровић и под диригентском управом Стефана Зекића, директора фестивала. Продукција Роси феста ставља у фокус социјално питање живота Рома и миграната који се услед мигрантске кризе суочавају са различитим облицима дискриминације. Слобода о којој пева Кармен, прва оперска ромска хероина, иста је слобода коју траже угрожене социјалне групе - право кретања, рада и напослетку право слободне љубави.

                                                       portretusecanju

Роси фест је организован уз подршку Министарства културе Републике Србије, Давида Бен Аврахама, Амбасаде Израела у Београду, СОКОЈ-а, Јеврејске општине, Народног позоришта, компанија Пертини и Таково и других партнера.

 

Улазнице се могу купити на благајни Народног позоришта, а број карата је ограничен у складу са мерама за сузбијање епидемије коронавируса.

                                               predavanjemsdfd

 

Детаље о програму и учесницима можете наћи на интернет страници: www.rossifest.org.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 21 јануар 2021 17:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија