Logo
Одштампајте ову страницу

Рад на развоју нове писмености

Оцените овај чланак
(2 гласова)

novapismenostКонференција „Нова писменост за ново доба” одржана је данас у новој згради Радио-телевизије Војводине у Новом Саду у оквиру програма “Иницијатива за нову медијску и дигиталну писменост” (Нова писменост) који спроводи Пропулсион, у партнерству с Америчком агенцијом за међународни развој УСАИД.

 

Програм Нова писменост ради с грађанима, медијима, компанијама, образовним системом, инфлуенсерима и државном управом како би се најбоље праксе медијске, информационе и дигиталне писмености нашле међу темељима савременог српског друштва.

 

На отварању конференције министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да су у 21. веку стасале генерације, које не знају за окружење које није дигитално и њима је незамислив свет без мобилних телефона и могућности да се помоћу њих информишу. Додала је да данас више него икад пре конзумирамо медије, те да је и њихова моћ самим тим већа. „Зато је изузетно важно да се, посебно код младих људи, развијају способности читања, тумачење и процењивање медијских садржаја”, закључила је министарка Гојковић. Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић навео је на отварању да су евидентне потребе да се ученици служе и креативно доприносе медијском и дигиталном простору. „Да би то могли успешно да чине морају имати успостављен чврст темељ - висок ниво читалачке писмености и развијену способност критичког мишљења, а настава српског језика и књижевности представља системски и континуиран одговор на ову потребу”, закључио је Ружић.

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић навела је да Министарство већ осам година интензивно ради на подршци развоју дигиталног друштва, где дигиталној писмености приступа као једном од носећих стубова новог друштва.

 

Програм Нова писменост реализује се уз подршку Америчке агенције за међународни развој УСАИД. Уводни блок отварања заокружио је директор мисије УСАИД-а у Србији Мајк де ла Роса. „Верујем да је нова писменост важна за све у нашем глобалном друштву: за грађане, медије, за начин на који организујемо образовање и предавања наставника у школама, а ништа мање ни за приватни сектор, јер се ефикасније долази до добара и услуга на тржишту, уз драматичан раст економије”, истакао Де ла Роса.

 

Након отварања конференције, министарка Маја Гојковић и Дарко Соковић, директор програма Нова писменост, потписали су Меморандум о сарадњи којим је, између осталог, предвиђен рад на приручницима, предавањима, обукама и вебинарима с циљем да родитељима, јавној управи и компанијима помогну да се снађу у све комплекснијем медијском и дигиталном окружењу у Србији. Соковић је у име Нове писмености сличан меморандум потписао и са Дејаном С. Милетићем, вршиоцем дужности директора Националне академије за јавну управу, чиме се успоставља наставни план медијске и информационе писмености за државне службенике, по први пут у овом делу света.

 

Током конференције одржана су четири панела на којима су говорили стручњаци из различитих области на тему медијске писмености. На првом панелу Медијска писменост у формланом и неформалном образовању говорили су в.д. директора Националне академије за јавну управу Дејан С. Милетић, в.д. директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања др Бранислав Ранђеловић и експерт за медијску и информациону писменост Саша Мирковић.

 

„Нама ове године излази генерација осмака која је четири године слушала обавезни предмет информатику у основној школи, а већ прваци и ученици другог разреда слушају нови предмет дигитални свет. Систем се комплетно потрудио да обезбеди дигиталну и интелектуалну инфраструктуру код ученика и код наставника” навео је др Ранђеловић.

 

На панелу Дигитална садашњост и будућност говорили су директор фондације Петља Небојша Васиљевић, генерални директор „Вип мобајл” Дејан Турк, експерткиња за медијску и информациону писменост Ана Мирковић. Учесници су навели да не треба имати отпор према нечему што олакшава живот и да се стално морамо прилагођавати променама које нам се дешавају, нарочито то мора чинити образовни систем. Данас проводимо више времена на дигиталним платформама, али квалитетније и конструктивније.

 

На тему Медијска писменост за ново доба током трећег панела дискутовали су дизајнер Славимир Стојановић Футро, музичарка Тања Бањанин и експерткиња за медијску и информациону писменост Ана Мартиноли. Славимир Стојановић навео је да децу занима садржај, те ако си их васпитао тако да их занимају квалитетни садржаји и теме, а ниси их пустио да сами откривају непримерене садржаје, онда је све под контролом.

 

О теми Медијска писменост на међународној сцени говорили су Тамара Коштро Ћурчић у име Делегације Европске уније у Србији, Ана Шоловић из Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Горан Зарић у име Propulsion/Nova pismenost. Тамара Коштро Ћурчић је навела да Европска унија и Европска комисија, осим онога што раде током године, медијској писмености посебно посвећује једну недељу у марту месецу. Европска комисија такође окупља и експертску групу за медијску писменост која се посебно бави овом темом унутар Комисије, а такође ова тема нашла је значајно место и у најновијој Директиви. Током конференције је речено и то да је Србија дигитално једна од најактивнијих земаља у региону, као и да технолошка спретност, не подразумева и технолошку писменост.

 

Посредством видео-обраћања на конференцији су говорили и Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Јан Брату, амбасадор и шеф мисије ОЕБС-а у Србији, декан Факултета драмских уметности проф. др Милош Павловић, директор Иницијативе „Дигитална Србија” Небојша Ђурђевић и директор Дојче веле академије за Западни Балкан Клаус Даман.

 

Организатори догађаја су Министарство културе и информисања и Пропулсион у партнерству са УСАИД-ом, уз организациону подршку компаније Колор медиа групе.

 

Сви заинтересовани конференцију могу погледати на Јутјуб каналу Министарства културе и информисања или на Фејсбук страници Propulsiona.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 јануар 2021 15:42
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015