Logo
Одштампајте ову страницу

Најлепше библиотеке света

Оцените овај чланак
(2 гласова)

admontbibliotekaaustrijadfdfdfdfdf“Неке библиотеке су места која складиште књиге, а друге права уметничка дела за себе. Оне су као дневне собе градова – топла места у која свако може да дође и учи – негују једнакост”, каже професор Кемпбел, човек који је путовао светом у потрази за најлепшим и највећим библиотекама.

 

Библиотека као слика раја

 

Гастон Башлар, француски математичар, епистемолог и теоретичар поетске маште, замислио је слику раја као огромну библиотеку, а његове становнике описао као особе са свакодневним апетитом за читање. Интересантно, зар не?

 

Поставила сам себи неуобичајено хипотетичко питање. Да којим случајем проради временска капсула и да се преда мном појаве ренесансни генији, Микеланђело или Леонардо да Винчи, како бих им објаснила шта је рачунар и интернет.

 

Размишљам и чини ми се да би најприкладнији израз била велика, светска библиотека, са бројним преградама, баш као прозори у Њиндоњс-у, са најразличитијим темама, ауторима и изворима.

 

Библиотека је било у њихово време, није се баш много шта променило од средњег века. Добро, ништа значајно, сем ако изузмемо електронске књиге, чији нисам љубитељ.

 

Ја сам читалац старог кова, волим да додирнем папир, волим звук окретања страница, волим да осетим мирис књиге…

 

Још једно запажање! У модерном времену у коме живимо има више писаца него читалаца. На срећу, библиотеке и даље испуњавају своју сврху, чувају и негују највредније тековине човечанства.

 

И данас су спасоносна места, непресушни извори инспирације, чак и права одморишта од суморне свакодневнице, бег од стварности.

                                                    pragbibliotekaiooioioio

 

Прве личне библиотеке, збирке пергамената и папируса, имали су још Еурипид и Аристотел. Ех, кад бисмо којим случајем могли да завиримо у славну Александријску библиотеку или Византијску библиотеку цара Константина. Каква су то тек непроцењива блага била!

 

Данас смо у прилици да завиримо у најлепше библиотеке света, које чувају огромно људско знање међу својим зидовима, музејским збиркама, чаробним преграцима и са библиотекарима необичних моћи… Као што је приказано у филмском блокбастеру Библиотекар.

 

Целзусова библиотека у Ефесу, Јавна библиотека у Бостону, Градска библиотека у Ливерпулу, Јавна библиотека у Ванкуверу, Национална библиотека Кине у Пекингу, Конгресна библиотека у Вашингтону, Ескориал библиотека у Мадриду, Правна библиотека у Ајови.

 

Да наставимо даље, Библиотека Колеџа Сеинт Џон у Кембриџу, Библиотека у Ванесели у Норвешкој, Градска библиотека у Штутгарту, Библиотека Свете Геновеве у Паризу, Национална библиотека Аустрије, Библиотека Џон Рајландс у Манчестеру, Библиотека Тринити колеџа у Даблину.

 

Да не заборавим Библиотеку Александрину (добар покушај оживљавања чувене Александријске библиотеке), Државну библиотеку Викторије у Аустралији, Библиотеку Каназању Умимираи у Јапану, Библиотеку Лоуис Нуцера у Ници, Националну библиотеку Чешке (у оквиру Клементинум музеја) и манастирску библиотеку Страхов у Прагу, али и Народну библиотеку Србије у Београду… Само су неке од најлепших.

 

Још о најлепшим библиотекама света можете прочитати на OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 19 фебруар 2021 11:52
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Најновије од Рада Севић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015