Logo
Одштампајте ову страницу

Омладина из Србије у трци за награду „Млада храброст”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mladahraborsisttttШта је за вас морална храброст? На који начин свако од нас може да допринесе хуманијем друштву? Колико су видљива храбра дела младих? Да ли их довољно подржавамо и промовишемо?

 

Награда „Млада храброст“ је међународно признање које се додељује младима за храбри морални чин, добро дело које су учинили за друге људе, своју заједницу или друштво. Право учешћа у номинацијама имају млади узраста од 13 до 20 година.

 

Ове године награда „Млада храброст“ први пут се додељује на међународном нивоу. Покренута је у Шведској 2015. године на иницијативу Раул Валенберг академије са циљем да се промовише деловање младих које доприноси да свет у коме живимо буде хуманији и праведнији.

 

„Награда „Млада храброст“ додељује се у част Раула Валенберга, који је као шведски дипломата у Будимпешти током Другог светског рада спасио неколико десетина хиљада Јевреја од депортовања у нацистичке концентрационе логоре. Хумано наслеђе овог великог човека и симбола моралне храбрости, за кога ’није постојао другачији избор’ од тога да ’учини све што је у границама људске моћи’ да би спасио што више људи, данас је инспирација и подстицај за сваког од нас да у себи пронађе моралну храброст и учини добра дела“, рекао је амбасадор Шведске у Србији Њ. Е. Јан Лундин.

 

Носиоци кампање за номиновање младих из Србије и промоцију ове награде су Амбасада Шведске у Београду и Ц31 – Центар за развој културе дечјих права, а уз подршку Шведског института и Раул Валенберг академије из Стокхолма.

 

Прилика да млади из Србије, заједно са вршњацима из пет европских земаља учествују у овој значајној награди резултат је вишегодишње успешне сарадње између Амбасаде Шведске и Ц-31 у области промоције активне улоге младих у грађењу демократског друштва. Пројекти „Цубе – свако може да учини промену“ и „Раул Валенберг – Буди носилац промене“ реализовани су током претходне четири године у шест градова у Србији у партнерству са седам основних и средњих школа и шест локалних и националних институција културе. Током пројеката, захваљујући којима се и Србија нашла у трци за награду, учествовало је више од 350 ђака и 50 наставника и наставница основних и средњих школа.

 

„Овогодишња награда „Млада храброст“ је наставак и велико признање за успешно бављење питањима људских права, хуманости, солидарности и моралне храбрости у оквиру пројеката које смо као Ц31 реализовали са амбасадом Шведске, а уз подршку Шведског института и Раул Валенберг академије. Драго нам је што смо део ове значајне иницијативе и верујемо да ће међу младима у Србији бити један од овогодишњих носилаца признања ’Млада храброст’, рекла је Александра Стаменковић из Ц31 - Центра за развој културе дечјих права. Она је додала да је то и добра прилика да се говори о вредностима и да се истакну хумана дела младих којима они доприносе друштву.

 

Номинације са подацима о кандидату и кратким образложењем можете слати до 15. марта 2021. године на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

 

Више информација о пропозицијама и начину управљања можете пронаћи на интернет страници амбасаде Шведске.

 


 

За све додатне информације пратите друштвене мреже (Фејсбук и Инстаграм) Амбасаде Шведске у Београду.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 март 2021 20:03
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015