Logo
Одштампајте ову страницу

Побуњено читам: Мапе југословенског наслеђа

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pobunjenocitanjejejejeeУдружење Побуњене читатељке расписало је позив за пројекат „Побуњено читам: Мапе југословенског наслеђа“ кроз који ће се средњошколке и средњошколци из целе Србије бавити истраживањем и књижевног и културног наслеђа СФРЈ.

 

„Побуњено читам: Мапе југословенског наслеђа“ представља продужетак претходна два радионичарска пројекта Побуњених читатељки у којима су полазнице и полазници прво учене критичком промишљању о популарној књижевности, а затим и темељнијим теоријским и критичким приступима књижевности.

 

Пријаве за учешће отворене су до 25. марта, а пријавни формулар и све додатне информације могу се пронаћи на сајту Mini Bookvica.

 

Овај пројекат намењен је младима средњошколског узраста, узраста од 14 до 18 година, а у фокусу пројекта биће теме југословенског књижевног наслеђа. Обухвата три сегмента тог наслеђа: дечје лектире и преведену књижевност земаља несврстаних, женско стваралаштво тог периода, као и књижевност која теметизује Народноослободилачку борбу. Овога пута поред књижевности рад ће обухватити и друге уметности, попут филма и позоришта који бележе период живота у Југославији.„Југословенско наслеђе нам је пресудна тема пројекта јер оно са собом носи традицију антифашизма, интернационализма, антирасизма, еманципације жена и, генерално, солидарности и заједништва. Оно не представља само историјско питање, већ и скуп вредности за који сматрамо да се треба и данас борити“, једна од Побуњених, књижевна критичарка Марија Божић. „Оно на шта посебно желимо да ставимо акценат јесте поновно откривање женског стваралаштва у оквиру југословенског наслеђа. Још више од тога желимо да отворимо простор где млади, нарочито девојке, својим критичким радовима могу да иступе у јавност.

 

”Учеснице/и ће најпре имати консултативна предавања са менторкама, а потом ће истраживати и критички анализирати дела југословенског културног наслеђа која ће пронаћи у локалним градским, школским и породичним библиотекама и архивама.

 

Истраживање ће се одвијати у априлу, и ученице/и ће у сваком тренутку имати подршку ментора. Током маја, по завршетку истраживања, њихови истраживачки и критички текстови биће објављени на порталима Бооквица и Мини Бооквица, а потом ће бити штампан и један број Билтена „Побуњено читам” чија је тема управо југословенско наслеђе.

 

Све активности ће се одвијати онлајн. Колико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, учеснице/и ће своја истраживања спроводити и у локалним заједницама (посета библиотекама и архивима) уз обавезно поштовање мера превенције од вируса.Ово је један у низу #побуњеночитам пројеката које су Побуњене читатељке уз подршку Фондације Јелена Шантић почеле да реализују током 2020. године. Тада је организована слична акција у којој су учествовале девојчице и дечаци од 12 до 18 година, а радило се на писању књижевне критике савремене домаће и стране продукције за децу и младе. „Оџив је био неочекивано велики и у периоду од неколико месеци смо се бавиле менторским радом са учесницама и њиховим првим критичким текстовима“, објашњава Ирена Јовановић. „Ово нас је охрабрило да наставимо да радимо са младима и наредни пројекат је поред менторског подразумевао и предавачки и радионичарски рад из области феминистичких и других савремених приступа књижевности, а у њему су учествовале учеснице из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, откривајући и пишући о савременим ауторкама из бивших југословенских земаља.

 

 

“Пројекат „Побуњено читам: Мапе југословенског наслеђа“ реализује се у оквиру пројекта „Локални позив за ЕУ: владавина права и културна разноликост за стварање друштвене кохезије и одрживог развоја локалних заједница“ који финансира Европска унија, а имплементира Национална коалиција за децентрализацију из Ниша у партнерству са Фондацијом Јелена Шантић из Београда и Групом 484 из Београда.

 

 

Удружење Побуњене читатељке постоји од 2014. године и чине га књижевне критичарке и друге раднице и радници у култури чији се рад везује за одговоран, друштвено-ангажовани приступ књижевности. Мисија овог удружења је охрабривање младих критичарки да својим радом иступе у јавност и интервенишу у пост-југословенском књижевном пољу које је често под утицајем патријархалних, сексистичких и националистичких образаца.Побуњене читатељке књижевност и културу анализирају из феминистичких, квир, анти-колонијалних, левичарских и других ангажованих приступа, а своје текстове објављују на порталима Бооквица и Мини Бооквица, док често сарађујемо и са другим медијима. Посебан акценат стављају на регионално женско стваралаштво. До сада су у различитим формама сарађивале са више од 70 колегиница и колега из земље и региона. Осим тога, организују радионице и остале алтернативне образовне програме у домену критичког промишљања књижевности и културе.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 23 март 2021 15:26
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015