Logo
Одштампајте ову страницу

Светска изложба илустрација „Хипермодерни Данте“ премијерно у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

DantealigijeriПоводом 700 година од смрти Дантеа Алигијерија, оца италијанског језика, Амбасада Италије у Београду и Италијански институт за културу представљају изложбу Хипермодерни Данте.

 

 

Илустрације Дантеовог дела широм света у периоду од 1983. до 2021. године која се одржава од 14. априла до 12. маја у просторијама Италијанског института за културу у Београду.

 

Изложба ће бити отворена у среду, 14. априла, у 18.30 часова а директан пренос отварања може се пратити на Јутјуб каналу Италијанског института за културу у Београду. Изложба ће бити отворена за посетиоце од 15. априла до 12. маја 2021, од понедељка до петка од 10.00 до 19.00 часова, а у Београду је њено премијерно издање.

 

Након Београда, биће представљена публици у Атини, Прагу, Москви, Мадриду и Лондону.

 

Изложба Хипермодерни Данте нуди преглед најновијих токова у дугачкој историји илустрованих приказа Дантеових дела и представља јединствену прилику да се српској публици прикажу иконографска дела високог уметничког домета инспирисана Врхунским песником. Посетиоци ће моћи са уживањем да посматрају различита искуства, технике и методологије доведене у дијалог кроз осамдесетак дела пет савремених уметника – Тома Филипса, Монике Бајзнер, Мима Паладина, Емилијана Понција и Паола Барбијерија. Реч је о својеврсном путовању у савремену визуелну културу.

 

Изложбу су осмислили Друштво Данте Алигијери и Удружење италијаниста, изложбу је приредио проф. Ђорђо Бачи у сарадњи са Марчелом Чикутом и Албертом Казадеијем, а реализовао Арт Медиа Студио из Фиренце захваљујући подршци Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије.

 

Девет сериграфија Тома Филипса откривају оригинални језик који сједињује непосредност поп уметности и профињену потрагу за изражајним средствима. У делима осликаним темпером Монике Бајзнер, прве жене уметнице која је у целости илустровала Божанствену комедију, сваки детаљ је брижљиво стављен под лупу, што омогућава активно промишљање једне фигуративне традиције која у својој крајности обухвата и Ђованија ди Паола. Мимо Паладино користи цртеж како би проникао у архаичне корене Дантеовог спева, ишчитавајући Дантеове стихове из угла властите уметничке поетике. Паоло Барбијери усаглашава традицију са иновацијом, оригиналне скице у црном се преображавају у коначне разнобојне штампе на којима су приказани фантастични призори са до сада невиђеним интерпретативним сценаријом. Емилијано Понци се пак у потпуности препушта дигиталном медију, стварајући амбијенте надреалне природе са узнемиравајућим призвуцима, који изнова актуализују Дантеа у једној отуђеној данашњици.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 април 2021 10:55
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015