Кућа Добрих Вести

Login

Шест српских филмова и две мањинске копродукције на ФЕСТ-у

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zivcovekНа предстојећем, 49. Међународном филмском фестивалу – ФЕСТ, који ће се одржати од 7. до 16. маја 2021. на неколико локација у Београду, премијерно у Србији биће приказано шест домаћих дугометражних филмова и две мањинске српске копродукције.

 

У главном такмичарском програму публика ће моћи да види филмове „Оаза“ Ивана Икића, „Жив Човек“ Олега Новковића и „Лихвар“ Немање Ћеранића. У селекцији „Фест фокус“ биће приказано остварење „Пролећна песма“ Наталије Аврамовић и документарно-анимирани филм „Призори из живота џукца“ Тање Брзаковић, док ће документарни филм „Крека: Ловац на снове“ Слободана Иветића, о чувеном сценографу Миљену Кљаковићу Креки, бити приказан на свечаном затварању фестивала.

 

Овогодишњи програм ФЕСТ-а представиће више од 70 премијерних филмова најновије светске кинематографије у 7 програмских целина.

 

Филм „Оаза“ редитеља и сценаристе Ивана Икића премијерно је приказан прошле године на престижном Венецијанском филмском фестивалу, где је освојио награду за Најбољи европски филм у секцији Дани аутора, коју додељује мрежа Europa Cinemas. Радња прати три особе у институцији за младе са посебним потребама. Марија се убрзо спријатељи са пођеднако неустрашивом девојком Драганом, а када постане јасно да су обе заљубљене у повученог младића Роберта, њихов однос бива угрожен и постепено прераста у опасну игру жмурке са циљем да се он освоји. У главним улогама су Маријана Новаков, Тијана Марковић, Валентино Зенуни, Милица Ђинђић, Саша Стругар, Маруша Мајер, Горан Богдан.

 

„Жив човек“ је нови филм цењеног редитеља Олега Новковића, за који је сценарио написала Милена Марковић. Радња прати некадашњег члана култног бенда „Синови” Игора Ђелића-Ђелу, који живи са женом Сунчицом, са којом има доста проблема, али и много година проведених заједно. У хаосу свакодневнице, услед једног жениног узнемирујућег признања и новости које му приређује ћерка тинејџерка, он схвата да жели да промени свој живот. Одлучује да почне све испочетка, а можда и покуша да исправи неке грешке из прошлости. Међутим, нижу се непредвиђени догађаји који га одводе у другом правцу. Улоге тумаче Никола Ђуричко, Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић...

                                                            Lihvarrrrrrrr

Филм „Лихвар“ Немање Ћеранића, по сценарију Страхиње Маџаревића, бави се једним даном у животу зеленаша у малом граду у Србији, коме се живот окреће наглавачке због глупости у тренутку када је био на корак до сна. Када је вратио дуг криминалцу који му је помогао да уђе у посао и када је наплатио све главнице од својих дужника, Мундир мисли да почиње ново поглавље у његовом животу. Али, једна несмотреност, услед стреса који је пореметио његов дијабетес, много га кошта. У главним улогама су Душан Петковић, Страхиња Блажић, Златан Видовић, Јово Максић, Бранко Видаковић, итд.

 

Филм „Пролећна песма“ биће приказан у селекцији Фест Фокус. Редитељка овог остварења је Наталија Аврамовић, која је писала и сценарио заједно са Љубинком Стојановић. Главни лик у филму је млада редитељка Петра, самохрана мајка, која покушава да нормализује свој живот после развода. Спрема се да сними филм о песникињи Десанки Максимовић. Очева смрт узбурка у њој осећања којих није била свесна. Бива позвана на прославу 15 година матуре у родном граду, а и њена најбоља пријатељица се венчава на Ади Бојани. Пошто се веже за Вука, њен живот постаје емоционално-сексуални ролеркостер. Улоге тумаче Михаела Стаменковић, Иван Ђорђевић Џуди, Ђорђе Ђоковић, Милан Колак, Светозар Цветковић, Даница Максимовић, и други.

 

Документарно-анимирано остварење „Призори из живота џукца“ редитељке и сценаристкиње Тање Брзаковић биће приказан у истој селекцији, а филм кроз седам призора прати живот и судбине паса луталица са маргине нашег друштва, наводећи нас да преиспитамо однос према њима. Комбинацијом документарног материјала, анимације и глумачке интерпретације мисли наших јунака, упознајемо животе између разочарења и наде, сасвим сличне нашим. За анимацију је био задужен Вук Палибрк, а гласове јунацима су дали Јелена Босанац, Аница Добра, Момчило Бајагић Бајага, Мирјана Карановић, и други.

 

Документарни филм ,,Крека: Ловац на снове’’ прати каријеру познатог филмског сценографа Миљена Кљаковића - Креке, који је дао непроцењив допринос домаћем и светском филмском стваралаштву. Својом причом, уз до сад необјављене материјале из личне архиве и разговоре са најеминентнијим ауторима седме уметности, глумцем Џонијем Депом, редитељем Беријем Левинсоом, директором фотографије Виторијом Стораром, редитељем Маџидом Маџидијем, сценаристом Брајаном Хелгеландом и многим другим, открива неухватљиве тренутке скривене иза филмске камере.

 

                                             Prolecnapesmadfdfdf

У главном такмичарском програму ФЕСТ-а наћи ће се и две мањинске српске копродукције. Филм „Застој“ редитеља Винка Мöдерндорфера (Словенија, Србија, Северна Македонија), који ће имати светску премијеру на ФЕСТ-у, прати два брачна пара из различитих друштвених слојева, који на први поглед немају ништа заједничко. Несрећа и трагични догађај спајају их судбоносно у једној ноћи и највероватније повежу до краја живота. У средишту радње филма „Потенцијални кандидат“ Ерцана Кесала (Турска, Србија) је Кемал, који припрема свечану вечеру надајући се да ће га на њој председник партије прогласити кандидатом за градоначелника.

 

Фестивал се ове године одржава под слоганом „Повратак у будућност“ са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

 

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19. Организациони тим фестивала као приоритет истиче здравље и безбедност публике, гостију и фестивалског тима.

 

Информације о продаји карата за 49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ биће накнадно објављене.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 април 2021 23:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија