Logo
Одштампајте ову страницу

Светски дан књиге - 23. април

Оцените овај чланак
(1 Глас)

svetskidanknjigedfdfdfdfdСветски дан књиге је дан који је УНЕСКО издвојио за прославу ауторских права, издаваштво и читања.

 

Дан се обележава 23. априла, а све земље чланице УН-а су обавезне да поштују тај дан.

 

Међутим, неке земље преферирају да се дан одреди на одређени дан у месецу, као што је први четвртак у марту, као што је случај са Уједињеним Краљевством.

 

Дан, који је познат и као Међународни дан књиге, сличан је другим догађајима који се одржавају широм свиета како би се прославила култура читања која укључује Међународни дан дечје књиге и Светску ноћ књиге.

 

Међутим, Светски дан књиге је једини празник чије је одржавање прописано међународним правом.

 

Књига је највећи извор информација, знања и идеја. Књигама се преносе поруке кроз простор и време, а оне највредније повезују велики број генерација широм света. Тим поводом је одлучено да ода признање магичним речима које су нас обогатиле али и у циљу подстицања на читање свих слојева друштва, а нарочито младих.

 

Даном књиге је проглашен датум рођења и смрти многих познатих писаца. Најчешће се напомиње да је 23. април дан смрти два великана књижевности, Мигела де Сервантеса (по грегоријанском календару) и Вилијама Шекспира, који је истог датума и рођен (по јулијанском календару). Мање је познато да је ово и датум смрти Инке Гарсиласо де ла Веге, Жозепа Пла, као и датум рођења Мориса Дрјуана, Владимира Набокова и Мануела Валехо Мехие.

 

Празник потиче из Каталоније где је први пут обележен 7. октобра 1926. године, на дан Сервантесовог рођења. Писац и уредник Винсент Клавел Андрес је предложио Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум прогласи Шпанским даном књиге, а они су прихватил идеју са тим што су свечаност померили за 23. април како би се поклопила са великим шпанским празником Дијада де Сант Хорди (Свети Ђорђе или Ђурђевдан).

 

У Каталонији су на овај дан још у средњем веку организоване свечаности и турнири, а обичај је био да племићи поклањају дамама руже. Данас је овај празник спојен са Даном књиге па мушкарци поклањају женама цвеће а оне њима књиге

Занимљиво је да Шекспирова отаџбина Велика Британија није прихватила овај датум као Дан књиге управо зато што се поклапа са прославом дана националног свеца Светог Ђорђа, већ је књизи посветила 14. март.

 

Светским даном књиге и ауторских права проглашен је 23. април на Генералној конференцији УНЕСKО-а одржаној у Паризу 1995. када га је прихватило око осамдесет нација.

 

Светски дан књиге - Моја библиотека из маште

 

Поводом Светског дана књиге, који се обележава 23. априла 2021. године, најмлађи могу да  учествују на ликовном конкурсу на тему "Моја библиотека из маште" у организацији библиотеке из Кладова.

 

Намера је да у време пандемије Ковид – 19, када ипак имамо ограничене контакте, буде организовано креативно дружење у виду анимарања деце да изразе своју креативност путе ликовног рада.

 

У машти, библиотека може постати необично место где оживљавају главни јунаци из романа, бајки и басни, принчеви и принцезе, диносауруси и многи други ликови који живе у омиљеним дечјим књигама.

 

Покажите своју креативност, осмислите своју библиотеку из маште, нацртајте, насликајте и пошаљитесвоје радове до 20. априла 2021. године.

 

Услови конкурса су;

 

•           Право учешћа деца до 14 година старости

 

•           Радови морају бити самостална творевина

 

•           Ликовна техника – по избору

 

•           Уз рад доставити име, презиме и узраст

 

Радове лично донети у Библиотеку, сваког радног дана од 7 до 20 часова.

 

Сви радови биће изложени у галерији библиотеке.

 

Најбољи радови биће награђени симболичним наградама, а сви учесници конкурса добиће захвалнице као знак захвалности за труд и успомену на заједничко дружење. Уручивање награда одржаће се 23. априла 2021. године од 18 часова у галерији Библиотеке „Центар за културу“ Кладово.

 

На Светски дан књиге сва издања Вулкан издаваштва на попусту од 20% + 30%

 

Поводом Светског дана књиге, издаваштво Вулкан награђује своје читаоце специјалним попустима за онлајн-куповину! На овај посебан дан, за поручивање путем сајта њњњ.вулкани.рс омогућавамо додатних 30% попуста на већ постојећи попуст од 20% на цене свих издања Уз то, достава на територији Републике Србије биће бесплатна.

 

Љубитељи писане речи уживаће у куповини најбољих књига на једном месту! У петак, 23. априла, путем сајта Вулкан издаваштва моћи ћете да купите актуелне и класичне романе, дела награђиваних домаћих и страних аутора и књиге за најмлађе, уз велики попуст и бесплатну доставу на кућну адресу.

 

Одлуком Унеска, Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла од 1995. године, на дан смрти Мигела де Сервантеса, писца првог модерног романа, и на дан рођења и смрти једног од највећих писаца свих времена, Вилијама Шекспира. Овај дан је и прилика да се подсетимо на значај књиге, једне од најважнијих цивилизацијских тековина, споне којом се преносе искуства и улепшава живот, и захвалимо књизи, која је истрајавала заједно уз човека и била ослонац у најтежим историјским тренуцима, чему и ми можемо да посведочимо.

 

Уколико сте љубитељ актуелних издања, нећете пропустити прилику да по најповољнијим ценама купите књиге Опрости ми, Роуз Гоулд и Клуб убистава четвртком, које су проглашене светским издавачким сензацијама, или Дамин гамбит, која и после скоро четири деценије не престаје да фасцинира читаоце.

 

Ако слободне тренутке проводите читајући љубавне, сензуалне романе, ваш избор ће бити нова књига непоновљиве Елоизе Џејмс Војвода је само њен, или модерна бајка о савременим принцезама Девојка која је пронашла своје срце.

 

Љубитељи напетих књига, карактерних ликова и непредвидиве радње одлучиће се за романе мајстора жанра, Стивена Кинга и Томаса Хариса, па ће њихов избор засигурно бити Упориште и Кад јагањци утихну, а сви који се опредељују за епску фантастику искористиће прилику да комплетирају трилогију Брајана Маклелана последњим наставком Јесења република.

 

Међу бестселерима који су обележили претходну годину нашла се књига домаћег аутора Миодрага Мајића Острво пеликана, која је продата у више десетина хиљада примерака, а посебну пажњу привукла су и дела класичне српске књижевности из едиције Трагови.

 

Будући да књига поставља нека од најважнијих питања која интересују човечанство, нуди одговоре и даје подстрек, наслови из жанра популарне психологије и популарне науке Мисли о нервозној планети, Размишљајте попут монаха и Божја честица изазвали су посебно интересовање читалаца.

 

Вулкан издаваштво годинама усмерава посебну пажњу на књиге за најмлађе читаоце. С њима се заједно расте и упознаје свет и упушта се у незаборавне читалачке подвиге. Забавне и едукативне Вулканчић књиге улепшаће одрастање сваком детету. Графички роман Догмен испуњава све критеријуме модерних младих читалаца. Грчки митови одушевиће мале авантуристе, а Моја прва ризница прича о природи и Научите да цртате апсолутно све помоћи ће деци да стекну и развију важна знања и вештине.

 

Оног тренутка када је почео да пише и бележи своја знања, човек је променио ток цивилизације. Захваљујући књигама и читању, уметност и култура повезују и превазилазе све различитости, стварајући бољу будућност за генерације које стасавају.

 

Акција поводом Светског дана књиге трајаће само у петак 23. априла и односи се искључиво на куповину путем сајта www.vulkani.rs.

 

Тог дана, све књиге Вулкан издаваштва моћи ћете да купите по ценама сниженим за 20% + 30% у односу на редовне цене.

 

Испорука на територији Републике Србије биће бесплатна.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 21 април 2021 19:29
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015