Logo
Одштампајте ову страницу

Добитници Оскара премијерно на 49. ФЕСТ-у

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zemljanomadaНа предстојећем, 49. Међународном филмском фестивалу – ФЕСТ, који ће се одржати од 7. до 16. маја, премијерно у Србији биће приказано пет овогодишњих добитника најпрестижније награде у свету филма – Оскар.

 

Публика ФЕСТ-а моћи ће да погледа филмове „Земља номада” редитељке Chloé Zhao, који је награђен Оскаром за најбољи филм, режију и главну глумицу (Frances McDormand), „Отац” Floriana Zellera, добитник у категоријама главна мушка улога (Anthony Hopkins) и адаптирани сценарио (Floriana Zellera и Christopher Hampton), „Жена која обећава” чија је редитељка и сценаристкиња Emerald Fennell добила Оскара за најбољи оригинални сценарио, „Звук метала” са наградама за најбољу монтажу и звук, као и филм „Минари“ Лее ee Isaaca Chunga, који је добио Оскара за најбољу глумицу у споредној улози (Youn Yuh-jung).

 

У ужем кругу избора за најбољи филм ван енглеског говорног подручја нашао се филм „Човек који је продао своју кожу” који је режирала туниска ауторка aouther Ben Hania, а биће приказан у Главном такмичарском програму 49. ФЕСТ-а.

 

Остварење „Земља номада“ кинеске редитељке Chloé Zhao, у првом плану има легендарну глумицу Frances McDormand која је трећи пут добила Оскара за своју глуму, након филмова „Фарго” (1996) и „Три билборда испред Ебинга у Мисурију” (2017), и многих других престижних признања у свету глуме. Она се тако прикључила одабраном друштву од свега четворо активних глумаца са по три Оскара, који још чине Meryl Streep, Jack Nicholson i Daniel Day-Lewis.

 

Chloé Zhao је постала друга жена у историји Оскара награђена у категорији најбоље режије, и то за свој трећи дугометражни филм. „Земља номада“ прати главну јунакињу Ферн која је током економске кризе изгубила све, и у својим шездесетим годинама креће на путовање преко америчког запада живећи у комбију попут номада модерног доба.

                                                       otacjsdjfkjdf

 

У филму „Отац“ редитеља ” Floriana Zellera главну улогу тумачи легендарни Ентони Хопкинс, у једној од својих најупечатљивијих улога у читавој каријери. У средишту радње овог остварења је управо његова глумачка креација, која је побрала хвалоспеве критике и публике широм света и заслужено награђена другим Оскаром у каријери овог глумачког ветерана. Хопкинс тумачи „имењака”, осамдесетогодишњака Ентонија, који је несташан, пркосно живи сам и одбацује помоћ неговатеља које његова ћерка Ен охрабрујуће доводи. Помоћ такође постаје нужна и за Ен јер она више не може свакодневно да посећује оца чија се веза са стварношћу руши. У главној женској улози је британска глумица Olivia Colman и сама добитница Оскара пре две године за улогу у филму „Миљеница”, позната и телевизијској публици по маестралној улози у серији „Круна” о животу британске краљице Елизабете II.  У осталим улогама су Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell i Olivia Williams.

 

Филм „Жена који обећава“ редитељке и сценаристкиње Emerald Fennell представиће београдској публици британску глумицу Carey Mulligan која је ове године други пут у каријери номинована за Оскара (након улоге у филму “Образовање” из 2009. године), а на овогодишњем ФЕСТ-у публика ће моћи да одгледа и још један филм с њом у главној улози: „Велико ископавање” на свечаном отварању фестивала. Остварење „Жена који обећава“ говори о младој жени Кери, чији живот је обећавао док није дошло до мистериозног догађаја који је нагло преокренуо њену будућност. Али ништа у њеном животу није онакво каквим се чини: она је врло паметна, лукава и ноћу води тајни, двоструки живот. Неочекивани сусрет пружиће Кеси нову шансу да исправи прошлост. У главним улогама су, уз Carey Mulligan, још и Bo Burnham, Alison Brie, и други.

 

Филм „Звук метала“ прати бубњара метал бенда, Рубена, који почиње да губи слух. Креативан приступ дочаравању његове ситуације највише је дошао до изражаја управо у монтажи и звуку, за које је овај филм добио најпрестижнију светску филмску награду. Када Рубену лекар каже да ц́е му се стање погоршати, он помисли да су његова каријера и живот готови и мора да бира између нове стварности и живота какав је некада познавао. Ово остварење је режирао Дариус Мардер, а главне улоге тумаче Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell, i Olivia Williams.

 

Драма „Минари“ прати корејско-америчку породицу која се сели на фарму у Арканзасу у потрази за сопственим америчким сном. Породична кућа се потпуно мења доласком њихове лукаве, неуредне, али невероватно љубазне баке коју тумачи Youn Yuh-jung овогодишња добитница Оскара у категорији најбоље глумице у споредној улози. Филм је режирао Lee Isaac Chung а у главним улогама су Steven Yeun, Han Yeri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung, i Will Patton.

                                        Zenaadfdfdfdf

Туниски филм „Човек који је продао своју кожу“ за главног јунака има Сама Алија, младог, осећајног и импулсивног Сиријца, који је напустио своју земљу и пребегао у Либан да би избегао рат. Да би могао да отпутује у Европу и живи са љубављу свог живота, прихвата да му савремени уметник тетовира леђа. Претварајући сопствено тело у престижно уметничко дело, сам ће схватити да његова одлука може значити све само не слободу. Филм је режирала Kaouther Ben Hania, а у главним улогама су Yahya Mahayni, Dea Liane, Monica Bellucci, Koen de Bouw, Darina Al Joundi и Christian Vadim.

 

Међународни филмски фестивал – ФЕСТ ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19.

 

Организациони тим фестивала као приоритет истиче здравље и безбедност публике, гостију и фестивалског тима.

 

Информације о програму и продаји карата за 49. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ можете наћи на сајту фестивала OВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 27 април 2021 12:04
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015